sreda, 12. februar 2014

Začimbe (katere, za kaj, kje jih kupiti)

ZAČIMBE
v najini kuhinji



Kar nekaj časa je trajalo, ampak zdaj nama je končno uspelo pripraviti objavo za blog o začimbah, ki jih najpogosteje uporabljava pri najinem kuhanju :)

Za vsako začimbo sva pripravila fotografijo, kratek opis in kje jo lahko kupite oziroma, kjer jo midva najpogosteje kupiva :)

P.S.: opisi začimb so vzeti iz knjig Krišnova kuhinja, Ajurveda za samozdravljenje in različnih internetnih strani, sestavljeni pa so tudi iz najinih mnenj.

ASAFETIDA



Asafetida je smola, ki je pridobivajo iz rastline Ferula asafoetida. Gre za zelo močno začimbo, tako da previdno pri njeni uporabi ;) Dobi se lahko v obliki smole ali praška (ki ga uporabljava midva). Asafetida v prahu je pomešana z riževo moko, zato je ne moremo uporabljati na ekadashi dneve. Glede na okus, vonj bi lahko rekli da nadomesti čebulo in česen, ki ju v najini kuhinji seveda ne uporabljava.

Kje jo kupiti?

V templju Hare Krišna v Ljubljani ( Žibertova 27) ali

GORČIČNA SEMENA



Uporabljava črna/rjava gorčična semena in sicer jih uporabljava veliko :P. Črna gorčična semena so manjša kot ostala (bela, prava gorčica) in sicer pomagajo pri zvinih, bolečinah, pospešujejo prebavo. Po vonju spominjajo na orehe.
Ko pražite začimbe in boste uporabili gorčična semena, jih vedno popražite prve in sicer na ghiju/olju in tako, da posodo pokrijete (da semena popokajo).

Kje jih kupiti?

V templju Hare Krišna v Ljubljani ( Žibertova 27) ali

KUMIN


Kumin je še ena od začimb, ki se v tej kuhinji veliko uporablja. Pazite pa, da ga ne boste zamešali z "našo" kumino, saj ne gre za isto rastlino.
Kumin super deluje na raznorazne prebavne težave in celo blaži bolečino. Kumin se pri kuhanju velikokrat popraži na suho in potem zmelje.

Kje ga kupiti?

V templju Hare Krišna v Ljubljani ( Žibertova 27) ali


ČILI

Gre za pekoče majhne paprike (rdeče ali zelene). Ponavadi se uporabljajo suhi (lahko jih posušite sami). Čili vzpodbuja prebavi. Midva velikokrat uporabljava tudi že mleti čili (iz tempelja in je zato zelo močan v primerjavi s tistimi čiliji, ki jih kupite v trgovini).

Kje ga kupiti?

 Na tržnici, v vseh trgovinah, mleti pa je nama najboljši iz templja Hare Krišna v Ljubljani (Žibertova 27), če imate možnost pa je še najboljše če ga doma posadite sami in potem posušite ;)

INGVER



Sveži ali suhi ingver, obadva spodbujata prebavni ogenj in izboljšujeta prebavo. Najboljše je uporabljati svež ingver, ki ni preveč vlaknat. Ko ga uporabljamo, ga najprej olupimo in potem nastrgamo, narežemo na majhne kocke, sesekljamo.
Ingver je med drugim dobro zdravilo pri prehladu, kašlju.

Kje ga kupiti?

Svež ingver lahko načeloma kupite v katerikoli trgovini z živili.
Suh ingver pa imava midva iz Hare Krišna templja. 

KURKUMA



Kurkuma velja za najboljše zdravilo v ajurvedi. Pomaga pri prebavi, ima krepčilne lastnosti, je antibiotik, uporabljamo jo pri prehladih, sladkorni bolezni, težavah s kožo,..
Vendar moramo paziti, da je nimamo predolgo "odprte", saj prašek hitro zgubi okus. Paziti pa moramo tudi na svoja oblačila, saj pušča madeže (ki pa se dajo sprati).

Kje jo kupiti?

Zares močno kurkumo je najbolje kupiti v Hare Krišna templju v Ljubljani ali pa na spletni strani http://www.om-govinda-damodar.com/index.php?#
Lahko pa jo kupite tudi v vseh trgovinah, ampak nima tako izrazite barve ali okusa.


KORIANDER



Gre za okrogla, sivorjava semena in so v tej kuhinji zelo pomembna. Imajo zelo specifičen in močan okus Ponavadi jih pred uporabo zmeljemo.

Nekateri recepti pa zahtevajo svež koriander, ki ga je pri nas ponavadi težko dobiti, zato ga velikorat nadomestiva s peteršiljem. Če pa imate možnost, pa si lahko koriander posadite sami.

Kje ga kupiti?

V Hare Krišna temlju v Ljubljani ali pa na spletni strani http://www.om-govinda-damodar.com/index.php?#.
Lahko pa načeloma tudi v vseh trgovinah z živili. 


KAJENSKI POPER

Kajenski poper delajo iz posušenih rdečih čilijev in zato daje hrani pekoč okus. Kajenski poper izboljšuje prebavo, odpravlja čire in rane na želodcu. Blaži bolečine in celi rane. 

Kje ga kupiti?

Načeloma v vseh trgovinah z živili.


CIMET

"pravi cimet" - tanki zvitki
"nepravi cimet" - debela skorja

Cimet se pridobiva iz notranje skorje drevesa. Kot začimbo uporabljamo zvite paličice ali pa prah (čeprav so paličice boljše, še vedno pa jih lahko na suho opražimo in zmeljemo). Cimet je sladek, pekoč, grenek in ogrevalen. Je dober za prebavo in izboljšuje prekrvavitev, redči kri.

Kje ga kupiti?

Najboljše je, da kupite cimet v paličicah in pri tem pazite, da so to tanki zvitki (če so kosi debeli, ne gre za pravi cimet)
Sicer lahko kupite cimet v vsaki trgovini, lahko pa ga naročite tudi na : http://www.feng-cha.com/cimet_ceylonski_nakup.html



KARDAMOM

Kardamom se uporablja pri sladicah. Najboljše je, da uporabljamo cel kardamom in ne že zmletega, saj ima cel močnejši okus. Če recept ne zahteva drugače, lahko pri kuhanju uporabimo cel kardamom (ni potrebno vedno izluščiti semen), samo na rahlo ga potolcite, da se odpre.
Kardamom pomaga tudi pri kašlju, prebavi.

Kje ga kupiti?

Načeloma v vsaki večji trgovini (tako zmlet, kot tudi cel).


KLINČKI

Klinčki so posušeni cvetni popki tropskega drevesa. Klinčki čistijo kri, pomagajo pri prebavi. Ko jih kupujemo, pazimo da kupimo takšne, ki so lepo oblikovani in ne zgubani in prašni.

Kje jih kupiti?

V Hare Krišna temlju v Ljubljani in v vseh trgovinah z živili.



KOROMAČ


Koromač krepi imunski sitem. Vonj in okus spominjata na janež (zato ga lahko v receptih nadomestimo z janežem). Če ga popražite na suho, vam bo osvežil dah.

Kje ga kupiti?

V Hare Krišna temlju v Ljubljani.
Verjetno pa tudi v vseh trgovinah z živili.


LOVORJEVI LISTI



Lovorjevi listi so pri nas precej znani in tudi v najini kuhinji se uporabljajo na veliko. Lovor spodbuja potenje, pomaga pri prebavi, 

Kje ga kupiti?

Najbolje ga je nabrati na nekje na morju, ker tako dobimo ta prav lovor z lepim vonjem. Sicer pa v katerikoli trgovini z živili.


KARIJEVI LISTI


Uporabljajo se v sabdžijih, juhah, .. midva uporabljava posušene liste. Okus je rahlo grenak in limonast.

Kje jih kupiti?

V Hare Krišna temlju v Ljubljani ali pa na spletni strani http://www.om-govinda-damodar.com/index.php?#.


GARAM MASALA


Garam masala je mešanica začimb. Lahko jo pripravimo sami doma ali pa kupimo. Masale se lahko pripravljajo iz različnih začimb in sicer tako, da se začimbe popražijo (na suho, na ghiju, mlete, cele,..odvisno). Garam masalo sestavljajo naslednje začimbe : koriander, kumin, kardamom, črni poper, klinčki in cimet (začimbe se sicer od recepta do recepta rahlo razlikujejo).

Kje jo kupiti?

V Hare Krišna temlju v Ljubljani ali pa na spletni strani http://www.om-govinda-damodar.com/index.php?#.



In še ostale začimbe, ki niso tako zelo eksotične in se pogosto znajdejo v najinih loncih : origano, bazilika, poper, majaron, rožmarin, timijan, muškatni orešček, janež, peteršilj, koper ...





Upava, da vam je ta objava uporabna in da ste izvedeli kaj novega, spoznali kakšno novo začimbo :)


5 komentarjev:

  1. Za kajenski poper pišeta da odpravlja težave s čirom, rano na želodcu. To ni res! Res je da lahko deluje preventivno na težave z želodcem, če pa rana že je ga nikakor ne bi smeli uporabljati saj poslabša stanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimivo in hvala za komentar :) Očitno najdemo različne podatke, te sva našla midva in možno je, da različne teorije, filozofije govorijo drugače :)

      Izbriši
  2. No jaz imam v Indiji prijatelja, ki je imel rano na želodcu ker ga je bik nabodel.
    Po ayurvedskem nasvetu je jemal kajensko papriko saj naj bi hitro zacelila rane.
    Erik govoriš iz lastnih izkušen ali si to kje slišal. Je pa res da smo različni in da ni vse za vse.
    LP, Mitja

    OdgovoriIzbriši
  3. zanima me, ali obstaja kakšen priročnik ali vodilo, da veš katera začimba paše določeni zelenjavi...recimo če želiš narediti omako iz bučk, katera indijska začimba bi pasala zraven, itd...
    hvala!
    Lp, Nermina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena, hvala za tvoje vprašanje.

      Midva zaenkrat ne veva za kakšno knjigo, kjer bi pisalo samo glede začimb, oziroma je midva nimava.
      Je pa ponavadi v kuharskih knjigah (npr. V Krišnovi kuhinji) napisano pred recepti nekaj o začimbah in tudi v večini ayurvedskih knjig, priročnikov se najde navodila o tem, za kaj se kakšna začimba uporablja, kdaj je primerna in kdaj ni.

      Midva delava tako, da pogledava recepte, kaj že obstaja, kaj so drugi kombinirali, potem pa preizkušava.
      Res pa je, da je indijska kuhinja in začimbe cela umetnost, pravzaprav že znanost :)

      Neka osnova pa so praktično zmeraj : kumin, kurkuma, asafetida, koriander, gorčična semena, cimet, klinčki.

      Če pa kdaj ne veste kaj bi uporabili pa kar garam masalo (gre za mešanico veliko začimb) ;)

      Upava, da vam kakorkoli odgovor pomaga. Lp

      Izbriši