petek, 6. september 2013

Panir- domači sir

Panir oziroma doma narejen sir je zelo lahko pripraviti. Dela se iz mleka, ki ga kuhamo in ko zavre, dodamo limono ali jogurt ali pa sirotko. Potem se začneta ločevati sir in sirotka (voda), panir odcedimo, obtežimo za nekaj ur ali pa kar čez noč,  odvisno od recepta in panir je pripravljen :)

Panir se uporablja tak za slane kot za sladke jedi. Lahko ga narežemo kot zrezke in popečemo v začimbah, lahko na majhne koščke in dodamo sabdžiju, testeninam, lahko naredimo različne ocvrte kroglice, ...ali pa sladki sandeš, sirne kroglice v smetanovi omaki, ...
Možnosti je veliko, priprava panirja pa je za vse recepte v osnovi enaka (razlika je pravzaprav samo v tem ali panir na koncu obtežimo ali ne)

Postopek :

 V velikem loncu zavrite mleko (midva sva uporabila 4 L svežega mleka)
Pripravite si sok limone  (uporabila sva sok dveh limon)

Med kuhanjem ne pozabite mleka premešati, da se ne bo prijelo na dno lonca.


Ko mleko zavre, zmanjšajte ogenj in v mleko vlijte limonin sok. Počasi se bo mleko začelo siriti.


Med tem, ko se mleko siri, pripravite cedilo in gazo (midva sva cedilo namestila čez korito in ker so bile vse gaze v pranju sva uporabila kar čisto kuhinjsko krpo)



Ko bo vaše mleko zgledalo približno tako (sir se loči in ostane prozorna tekočina- sirotka) ga odstavite iz štedilnika in prelijte čez gazo (midva to narediva kar z zajemalko, saj želiva sirotko obdržati - na primer v njej lahko skuhate riž ali pa jo kar tako popijete)


Panir splahnite z vodo, potem vse skupaj odcetite, iztisnite odvečno vodo, ga zavijte v gazo in obtežite.


Najlažje je, da ga obtežite kar s sirotko, ki je ostala od kuhanja. Tako obtežen panir lahko pustite stati kakšno uro, če recept zahteva mehak panir, če pa potrebujete trd panir pa lahko pustite stati čez noč.

Panir - domači sir ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar