sreda, 22. oktober 2014

Alu patra (roladice s krompirjem)


ALU PATRA
- roladice s krompirjem




Alu patre so ena izmed jedi, ki jih pripravljava že od začetka najinih večjih kuharskih podvigov in sploh se jih ne da naveličati. Inspiracijo in recept sva, kot za veliko jedi, našla v knjigi Krišnova kuhinja in tokrat ga deliva tudi z vami (minimalno spremenjenega)
V originalu se te roladice cvrejo, ampak midva jih zmeraj pripravljava v pečici :)




Potrebujete (za približno 2x toliko roladic, kot na prvi sliki) :

- 4 večji krompirji
- 200 g moke (midva uporabljava polnozrnatno ali pa pirino moko)
- 1/2 žličke kurkume, 1/2 žličke kajenskega popra, žlico ghija (ali olja), 1/2 žličke soli
- vodo
- 2 žlici kokosa
- 1 žlico sezama
- 1/2 žličke čilija
- 1 žličk rjavega sladkorja
- 1 žlico koriandrovih listov (midva sva uporabila peteršilj)
- 1 žličko nastrganega ingverja
- 2 žlički garam masale

Postopek:

1. Najprej dobro operite krompir in ga dajte kuhat celega.


2. Med tem, ko se krompir kuha, lahko pripravite testo. Moko, kurkumo, sol, kajenski poper, ghi(ali olje) zmešajte skupaj, potem pa postopoma, počasi dodajajte vodo, dokler ne dobite lepo gladkega, prožnega testa (ne premehko in ne pretrdo). 



3. Testo lahko pokrijete z mokro krpo in ga pustite počivat. 


4. Sedaj začnemo pripravljati nadev. Pripravite si kokos, sezam, čili, sladkor, ingver, koriander ali peteršilj, garam masalo. Sezam lahko prej rahlo na suho popražite, da bo imel bolj izrazit okus. 

,


5. Ko je krompir kuhan, ga ohladite (midva to naredita kar tako, da ga dava pod mrzlo vodo) in ga olupite. Nato pa ga pretlačite in dodajte vse dodatke, ki smo si jih ravnokar pripravili :). Vse skupaj dobro premešajte in pretlačite, da dobite homogeno maso. 



6. Sedaj razvaljajte testo v velik pravkotonik in po njem enakomerno porazdelite maso. Midva jo zmeraj še potlačiva z rokami, da se vse skupaj lepo sprime. Pazite, da bo masa po celem testu.



7. Vse skupaj zvijte v rolado in jo narežite na približno 1 cm široke roladice.


8. Roladice položite na pekač in jih pecite približno 20 - 30 min na 180 stopinjah (postanejo zlato rjave). Vmes jih lahko malo poškropite z vodo, da bodo mehkejše ali pa jih na koncu enostavno pokrijte za nekaj minut z mokro krpo (če bi se vam zdele pretrde).



Če pa želite pa lahko preizkusite še verzijo, kjer se te roladice cvrejo. Enostavno pristavite in segrejte dovolj olja in jih potem cvrite nekaj minut, da postanejo zlato rjave in hrustljave. Seveda so tudi ocvrte dobre, ampak midva sva se že tako navadila na pečene, da so nama že kar boljše :)



Alu patre se podajo super kot priloga/dodatek h katerikoli jedi, super so tudi z raznimi omakcami in čatniji :)


DOBER TEK! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar