sreda, 23. julij 2014

Presnojedstvo in ayurveda

PRESNOJEDSTVO IN AYURVEDA



V začetku meseca se je pri nas začel drugi presni izziv, na katerega so se lahko prijavili vsi, ki bi si želeli spoznati ta način prehranjevanja, ki niso prepričani kako začeti, ki so želeli svoje znanje poglobiti,...  in ja, tudi nama je ta način prehranjevanja poznan, vsaj osnovna načela. Pa sva se malo spraševala kako pa ayurveda gleda na takšno prehranjevanje. 
Nedvomno sva se strinjala, da nekakšne pozitivne učinke že mora imeti, drugače se nebi toliko ljudi odločalo za tak način prehranjevanja, vendar pa definitivno ne more imeti takšnih pozitivnih učinkov na vse ljudi, ker smo si preveč različni.
V ayurvedi poznamo tri elemente, doše - vato, pito in kapho. Ti elementi vodijo vse procese, ki se dogajajo v našem telesu in lahko bi rekli, da predstavljajo naše lastnosti (na primer vata je suha, pita vroča, kapha težka,..) in pomembno je, da so vse tri doše v ravnovesju. Vendar pa ponavadi ni tako in zato moramo ravno s prehrano te tri doše uravnavati. 

Najina prehrana temelji na kuhanju in niti ni popolnoma veganska (večino časa se sicer prehranjujeva vegansko, predvsem iz etičnega vidika, vendar pa ayurvedska prehrana, še posebej pa prehrana po načelih bhakti vključuje mleko in mlečne izdelke - vendar pa ne uporabljava jajc, mesa, rib, česna, čebule, kisa, gob, ..), med tem, ko presnojedstvo temelji na ne-kuhani hrani in je vegansko. Če se ukvarjamo z ayurvedo ali pa vsaj malo poznamo njene principe, potem vemo, da je težko reči, da neka stvar velja za vse, namreč nismo vsi enaki. 

Presnojedstvo nam lahko pomaga pri različnih težavah ali pa celo boleznih (povečanje energije, lepša, čistejša koža, izguba teže,...), vendar pa po drugi strani obstajajo primeri, ki jih takšna prehrana ne ustreza in se namesto boljše, počutijo še slabše. 

Glede na tip, kateri smo, je presnojedstvo ponavadi najboljše za tiste, ki so kapha ali pita (ali mešanica obeh), manj primerno pa je za vato, ki je v osnovi hladna in potrebuje toplo, lahko prebavljivo hrano. Pri prehrani je zelo pomemben element  ognja (agni) in če hrane ne kuhamo, je ta element zmanjšan in zato moramo s pomočjo ayurvedskih principov naše prehranjevanje spraviti v ravnovesje. 

Nekaj nasvetov, ki sva jih našla in so v bistvo zelo splošni, niti ni nujno, da ste presnojedci : 

- izogibajte se mrzli hrani in pijačam (če jih imate spravljene v hladilniku, jim pustite, da se pred uživanjem segrejejo na sobno temperaturo)
- pijte toplo vodo, z dodatkom ingverja med obrokom, da izboljšate prebavo, vodi lahko dodate tudi limono
- za zmanjšanje izsušenosti pijte razne sadne, zelenjavne sokove
- poskrbite, da bo vsak obrok vseboval vseh šest okusov - sladko, kislo, slano, grenko, pekoče, trpko.


Ta tema je zelo obširna in še še in bi se jo dalo raziskovati in proučevati, vendar pa misliva, da sva glavno poanto in osnove predstavila, več si lahko preberete v različnih knjigah, na internetnih straneh, .. nekaj jih objavljava tudi tukaj : 

v angleščini : 


v slovenščini :



http://www.ayurveda.si/novice/namigi-za-poletje



P.S.: nisva strokovnjaka za ayurvedo, se pa učiva in vedno znova iščeva nove informacije, nova znanja o tej vedi :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar