torek, 24. junij 2014

Jagodno-skutin zavitek - pogača

JAGODNO - SKUTIN ZAVITEK / POGAČA


Pred nekaj časa sva dobila domač sir oziroma skuto in seveda jagode - ogromno jagod. In kaj boljšega bi si lahko pripravila, kot jagodno-skutin zavitek ali kot bi rekli doma, pogačo. Sicer se še na kilogramih nič ne pozna, ampak dejansko (brez hecanja) sva takšno pogačo pripravila 3x v dveh tednih :P - jah, nekako sva pač morala porabiti ves ta sir in jagode ;)

Potrebujete :


za vlečeno testo : 

- ostro moko
- olje
- sol
- vanilijev sladkor
- vodo

za nadev :

- skuto /smetano
- sveže jagode
- sladkor
- kislo smetano (po želji)

Postopek :

1. V tem receptu zanalašč ne piše nobenih količin, ker jih po resnici povedano, bolj težko poveva. Vse je odvisno od tega, koliko testa smo naredili in če ne znava povedati količin za testo, potem jih težko za nadev :P

Bova se potrudila in čimbolj razložila, da boste lahko to odlično pogačo pripravili tudi doma.

Za testo potrebujete obvezno ostro moko (za takšnen pladenj kot je na sliki sva porabila približno 300-400 g moke). Testo pripravite tako, da moko presejete v veliko skledo, dodate ščepec soli, 1-2-3 vanilijeve sladkorje (po želji), malo olja (po občutku, recimo 3-4 žlice) in spet vodo po občutku.
Testo mora biti sprva precej mehko in mokro, lepljivo. Priprava vlečenega testa vzame malo več časa, ampak se splača ;)
Torej, testo naj bo na začetku precej mokro in lepljivo (vendar vseeno upoštevajte to, da lahko zmeraj dodate še malo vode, če je potrebno) in potem, ga mesite in mesite in mesite, dokler ne postane lepo prožno in nič več lepljivo (vendar še zmeraj ne sme biti suho). 

Testo potem pokrijte (najboljše da daste kar celo skledo v vrečko ali pa jo dobro zaprete, da se testo ne posuši in potem pustite testo počivati. Dlje kot ga pustite, boljše se bo kasneje "vleklo".


2. Pripravite si večjo površino za valjanje oziroma vlečenje testa in ga dobro pomokajte. 


3. Potem pa razvlecite testo - to pomeni, da ga iz vseh strani vlečete z rokami, lahko si pomagate z valjarjem, pomembno je, da je res zelo zelo tanko. 


4. In že smo pri nadevu. Torej, jagode narežite na manjše kose, pripravite skuto in sladkor in vse skupaj enakomerno porazdelite po testu. Sladkor je seveda po želji in čisto po okusu (midva sva ga potresla približno 2- 3 žlice).




5. Sedaj pa pogačo zvijte. Najprej malo testa zavihajte z ene strani, potem pa odrežite kakšen cm stran in zavihajte  še z druge strani. In tako nadaljujete do konca. 


6. Pekač premažite z malo olja in vanj položite zavitke. Najboljše je, da jih še pred peko narežete na manjše kose. 


7. Tale korak je po želji. Pred peko lahko pogačo še premažete z malo kisle smetane, za boljši okus ;)



8. Pogačo pecite na 180-200 stopinj približno 1 uro - dokler ne bo zgoraj lepo zlato-rjavo zapečena.


DOBER TEK! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar