petek, 18. julij 2014

Fokača z jajčevci (in drugo zelenjavo)

FOKAČA Z JAJČEVCI


Fokača je super priloga k različnim jedem (predvsem omakcam, čatnijem,..), midva ji praviva tudi "hitra pica", saj se nama zdi testo res super tudi kot podlaga za pico (dodate še pelate, začimbice, zelenjavo,..). Midva sva jo tokrat pripravila z jajčevci, lahko pa uporabite tudi drugo zelenjavo (super so na primer češnjevi paradižniki, ki jih razpolovite in položite na testo).


Potrebujete :

Za testo :

- 300 g moke (midva sva uporabila polnozrnatno)
- 1 zavitek suhega kvasa (lahko uporabite tudi svežega, nama je suhi bolj priročen)
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 2 žlici olja (najboljše olivnega)
- mlačna voda

Za nadev:

- tokrat sva uporabila 1 manjši jajčevec, malo soli in mešanico začimb - garam masalo

Postopek:

1. Najprej pripravite testo - v skledo dajte vse sestavine razen vode in jih premešajte, potem pa počasi dodajajte mlačno vodo in mešajte, tako da dobite mehko testo. Potrebovali boste približno 250 mL vode. 



2. Testo oblikujte v kepo in ga premažite z nekaj kapljicami olivnega olja, da se med vzhajanjem ne bo prijelo na posodo in da ga boste potem lažje "razvaljali" na pladenj.


3. Posodo pokrijte in dajte testo počivat na toplo mesto za približno 1 uro. Midva ga dava ponavadi kar v pečico, ki jo vklopiva na 30 stopinj. 


4. Med tem, ko testo počiva, si pripravite zelenjavo za nadev. 


5. Ko je testo vzhajano ga samo preložite na pekač in ga kar z rokami oblikujte. Ponavadi pekača ni potrebno dodatno namastit, ker smo prej že testo namazali z oljem. Na testo naložite zelenjavo, ki ste si jo izbrali za nadev in začimbe. 


6. Fokačo pecite na približno 180 stopinjah, kakšnih 20 minut.


DOBER TEK! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar