ponedeljek, 27. januar 2014

Juha iz opraženega dala

JUHA IZ OPRAŽENEGA DALA





En recept za dalovo juho je že na blogu, ampak z dalom lahko naredite nešteto različnih juh in ena izmed, nama zelo priljubljenih, je definitivno juha iz opraženega dala. 



Potrebujete : 


200-300 g mung dala
ghi ali pa rastlinsko olje 
2 L vode
3 lovorjeve liste
1 žličko črnih gorčičnih semen
1 žličko kumina
2 žlički nastrganega svežega ingverja
1/2 žličke asafetide
1/2 žličke čilija
1/2 žličke kurkume
sol
malo limoninega soka

Postopek :


1. Najprej odmerite dal in ga brez, da bi ga oprali ali namočili stresite v lonec in ga na suho popražite. Pazite, da boste sproti mešali, saj želimo da je dal opražen in ne zažgan ;)






2. Ko dal  rahlo porjavi ga stresite v cedilo in ga sperite z vodo.




3. Potem dal ponovno stresite v lonec, dodajte vodo, žličko ghija in lovorjeve liste. Juho pokrijte, zavrite in pustite kuhati približno 20 min. 




4. Potem pristavite manjšo kozico in v njej popražite začimbe. Najprej na ghiju popražite goričična semena in, ko ta popokajo dodajte še ostale začimbe (tiste v prahu se dodajo na koncu). Na hitro jih popražite (20-30 sekund) in potem vse skupaj dodajte v lonec z juho. 




5. Juho kuhajte še tako dolgo, da se dal popolnoma skuha in da juha postane gosta. Če želite, po občutku lahko vmes dodate še malo vode.




6. Juhe ne pozabite še za konec posoliti :)




Dober tek!




P.S.: navdih za recept je iz knjige Krišnova kuhinja ;)



Ni komentarjev:

Objavite komentar