ponedeljek, 25. avgust 2014

Čapatiji - indijski kruhki brez kvasa

ČAPATIJI


Prav smešno je že, da tega recepta še nisva objavila prej. Čapatiji so praktično največkrat pripravljeni kruhki v najini in najbrž v vseh indijskih kuhinjah ;) So zelo vsestranski, odlična priloga, odlični za zajtrk ali pa za vmes. Podajo se k vsem jedem, priprava pa je zelo preprosta. Tako kot sestavine ;)
Potrebujete : 


- 250 g polnozrnatne moke
- 150 mL tople vode
- 1 žličko soli
- 2-3 žlice olja

Postopek:

1. Najprej pripravite testo. V skledi zmešajte vse sestavine in jih gnetite tako dolgo, da dobite lepo mehko testo (drugače bodo čapatiji trdi). Testo nato pokrijte z mokro krpo in ga pustite počivat vsaj pol ure.



2. Nato pa ga razdelite v majhne kroglice, velikost odvisna od tega kako velike čapatije želite. Lahko pa naredite tako kot midva - testo razdeliva na več delov in vsakega na tanko razvaljava. Potem pa vzameva neko okroglo posodico in iz testa izreževa krog - tako so čapatiji lepo okrogli (seveda, če ste zelo vešči v valjanju, to ni potrebno) ;).

Pomembno je, da so čapatiji razvaljani na tanko, drugače se lahko zgodi, da bodo gumijasti in trdi :P.




3. Midva čapatije pečeva v ponvi za palačinke. Ne uporabljava nobenega olja, ampak jih kar tako dava na vročo ponev, pustiva da se na eni strani naredijo rjavi madeži in da na testu več ni vlažnih delov, potem obrneva in spečeva še z druge strani. Ko obrneva jih ponavadi malo poškropiva z vodo, da so mehkejši. 
Značilno je tudi, da se čapatiji napihnejo, kot na drugi fotografiji. ;)





Čapatije lahko ponudite kot priloge, super je namesto kruha (hitreje pripravljeno in brez kvasa), lahko uporabite kot tortilje in čapatije nadevate in zavijete, ...možnosti je ogromno in kakšno idejo bova v prihodnje objavila tudi na blogu :)



DOBER TEK!

9 komentarjev:

  1. Odgovori
    1. Hvala in odlično, se veseliva odgovora, kako bodo uspeli ! :D

      Izbriši
  2. Hej,
    Koliko jih pride iz omenjene količine?

    Hvala,

    Lp, Anita

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hja, odvisno od velikosti čapatijev ;) Če so malo večji (15-20cm) je okrog 15 čapatijev, midva pa ponavadi delava malo manjše - uporabiva takšne malo nižjo, večjo posodico od skute, kot je na slikah :) in tako jih je potem več :)

      Izbriši
    2. Živjo
      Ali je možno, da naredim pretanke glede na to, so pečeni skoraj povsem suhi in se lomijo namesto trgajo kot kruh?
      lp

      Izbriši
  3. Zgleda da je možno ;) Poskusite jih med peko še malo navlažit z vodo (midva jih poškropiva, lahko uporabite tudi mokro krpo)- načeloma to pomaga, da so mehki :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jaz pa sem enkrat baje jedla polnjeno različico čapatijev, najbrž je bilo takšno testo, le da je bil notri še paradižnik, čebula in sir. Pa potem prepognjeno in spečeno (ne vem točno kje, ker pečice tam ni bilo (Riversplash), mogoče tut na ponvi. Bilo je odlično, rekli so jim čapati ..

    OdgovoriIzbriši
  5. Sedaj sem videla, da vidva čebule ne uporabljata ... Ker se ne spoznam na vedsko kuhinjo, me zanima zakaj ne? Ali je to iz kakšnih fizičnih razlogov?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je, ne uporabljava čebule in še kar nekaj drugih živil ne (česen, gobe, kis, pravi čaj, prava kava, seveda meso, jajca,..). Te jedi ne spadajo v vedsko oziroma bhakti kuhinjo. Mogoče je najboljše, da pripraviva malo daljšo objavo na blogu o tem zakaj nekaterih stvari ne uporabljava, kakšni so standardi v najini kuhinji in tako dalje.. Da vse lepo razloživa :)

      Izbriši