sreda, 28. maj 2014

Khitri - po korakih

KHITRI



Pred dolgo, dolgo časa sva že objavila recept za khitri. Ampak takrat še nisva imela popolnoma izdelane slike najinega bloga (no, najbrž še vedno ni popolna) in receptov nisva zmeraj pisala preveč natančno. Zato tokrat objavljava natančen postopek priprave khitrija.

Khitri je popolna jed, saj gre za kombinacijo riža, dala in zelenjave. Res zaokrožen in izjemno okusen obrok. Tukaj recept za klasično pripravo (po knjigi Krišnova kuhinja), midva pa ga pripravljava enkrat z eno, drugič z drugo zelenjavo, karkoli že imava doma in karkoli nama "zapaše". :) 
Če ne veste kaj bi jedli za kosilo, je khitri prava je odličen kot samostojna jed (sicer pa gre super s kakšnimi polpetki, omakami, čapatiji, solatko, rajtami..).


Potrebujete (za približno 3 osebe):

- 100 g mung dala
- 150 g basmati riža
- 3 krompirje
- polovico cvetače
- 2 paradižnika
- limonin sok
- olje
- voda

Začimbe : kumin, čili, svež ingver, koriander, asafetida, kurkuma, poper, sol


Postopek:

1. Najprej operite dal in riž in ju potem odcedite.



2. Pripravite si zelenjavo, najboljše, da vse narežete na približno enake kose. Uporabite lahko katerokoli zelenjavo želite - midva uporabiva tudi brokoli, stročji fižol, jajčevec, .... 


3. Pristavite ponev oziroma lonec in najprej na malo olja popražite začimbe (najprej kumin, potem dodajte svež čili, potem svež nastrgan ingver, potem zmlet koriander in na koncu še asafetido).
Dodajte zelenjavo (vse razen paradižnika) in jo nekaj minut pražite.



4. Ko je zelenjava lepo popražena in ima rjave lise, dodajte riž in dal in ju prav tako pražite kakšno minutko.


5. Potem pa dodajte vodo (enako kot pri pripravi riža, ne pretiravajte - dodajte ravno toliko, da vse skupaj dobro prekrijete). In dodajte še paradižnik in ostale začimbe (sol, poper, kurkumo).


6. Posodo dobro pokrijte in počakajte, da khitri zavre. Potem pa takoj zmanjšajte na minimum in pustite, da se skuha. To bo trajalo približno 20 minut. Medtem lonca ne odkrivajte, pazite samo, da bo res najmanjši ogenj.

7. Po približno 20 minutah lahko preverite, če je khitri skuhan - vzamete zrno riž in zrno dala in če sta mehki, je kuhan. Če še khitri ni kuhan, dodajte še malo vode, lonec pokrijte in ga pustite še nekaj minut.  

Če vam je bolj všeč "suhi" khitri ga naredite z manj vode, če pa vam je všeč bolj "tekoč" khitri pa dodajte več vode.

Ko je khitri kuhan, ga pokapajte še z malo limoninega soka. 





DOBER TEK! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar