torek, 17. februar 2015

Krofi iz pečice

KROFI IZ PEČICE



Lani sva objavila recept za vegi krofe po maminem receptu. Letos recepta v osnovi nisva spreminjala, sva pa krofe pripravila v pečici. Super, kajne? Tega se sicer nisva spomnila sama, ampak na internetu res najdeš vse in sva poskusila. Brez olja, brez cvrtja, super odlični, mehki, slastni in bolj zdravi krofi. Njam! Res ni praktično nobene razlike v okusu, nama so takšni iz pečice še celo boljši ;)


Potrebujete (za približno 10 krofov):

500 g mehke/gladke moke
50 g sladkorja
350  mL mleka
40 g kvasa
25 mL olja
1 vanili sladkor
1/2 pecilnega praška
limonina lupinica
1/4 žličke kurkume
ščepec soli
marmelado po želji


Postopek: 

1. Najprej pripravite kvas. Malo mleka rahlo segrejete (pazite, da ne bo preveč vroče, mora biti komaj mlačno!) in vanj zdrobite kvas z žlico sladkorja. Pustite nekaj minut, da bodo kvasovke začele delati. 


2. V veliki skledi pripravite moko, pecilni prašek, sol in kurkumo. Dobro premešajte, potem pa v sredino dodajte mleko s kvasom. Premešajte z malo moke, potem pa pokrijte in pustite nekaj minut, da se kvas ponovno malo dvigne. 



3. Nato dodajte vse ostale sestavine (olje, sladkor, preostalo mleko) in vse skupaj zamestite v mehko, prožno, nelepljivo testo. Odvisno od moke, boste morda morali dodati še malo mleka.
Testo pokrijte in ga dajte vzhajat na toplo mesto (ob radiatorju na primer) za kakšno uro oziroma toliko, da se dvigne za dvakrat.




4. Pripravite si površino za valjanje, pekače obložite s peki papirjem, pripravite moko za posipanje, modelček za izrezovanje krofov in marmelado. 


5. Testo preložite na pomokano površino, ga razvaljajte na približno 5mm - 8mm in izrežite kroge. Testo, ki vam ostane, ponovno pregnetite (vendar s čim manj moke) in ponovno izrežite kroge. Imeti morate sodo število krogov.



6. Na polovico krogov nadevajte marmelado (približno 1 žličko).


7. Kroge z marmelado prekrijte z drugimi polovicami. Dobro pritisnite ob straneh in z modelčkom še enkrat obrežite, da dobite lepe krofe.


8. Krofe preložite na pekač in jih pokrijte in pustite, da vzhajajo še kakšne pol ure. V tem času lahko vklopite pečico na 180 stopinj.


9. Krofe pecite na 180 stopinj približno 15 minut, toliko da zgoraj in spodaj rahlo porjavijo. Potem jih ohladite in po želji posujte s sladkorjem. 





DOBER TEK! :D


Ni komentarjev:

Objavite komentar