sreda, 7. maj 2014

Basmati riž z indijskimi oreščki

BASMATI RIŽ Z INDIJSKIMI OREŠČKI




Skoraj že neverjetno je, da na najinem blogu še ni recepta za riž, glede na to, da je riž na najinem jedilniku nekajkrat na teden :P 

Riž, ki ga v najini kuhinji uporabljava praktično vedno (razen če delava kakšno sladico, takrat ponavadi uporabiva okroglozrnatni riž) je basmati riž. Sicer je ponavadi malo dražji (midva ga kupiva v Eurospinu, kjer imajo pakiranega po 2 kg in je zaenkrat najcenejši), ampak je najboljši. Najlepše se skuha, ni sprijet in pocast (razen, če imate to radi :P), enostavno super riž :) 
Tokrat sva pripravila recept za riž z indijskimi oreščki. Kombinacija je odlična, saj oreščki riž zelo popestrijo in ga naredijo posebnega, čeprav je priprava še zmeraj enostavna in hitra.



Potrebujete (za 2 osebi): 

- 120- 150 g basmati riža
- pest indijskih oreščkov
- olje
- sol
- vodo

Postopek :

1. Najprej operite in odcedite riž.


2. V kozico dajte par kapljic olja in popražite indijske oreščke.


3. Ko so indijski oreščki popraženi dodajte riž in ga prav tako pražite kakšni dve minuti. 


4. Potem pa, najpomembnejši korak. Dodajte vodo. In ne, ne dodajajte razmerja 1skodelica riža - 2skodelici vode, ampak naredite tako, da riž in oreščke z vodo le dobro prekrijete. 
Dodajte sol, premešajte,  potem pa kozico pokrijte, vse skupaj zavrite in TAKOJ zmanjšajte ogenj na najmanj kar je možno. 
Pokrova ne dvigujte naslednjih 12-15 minut. Nič ne kukajte, niti za sekundo. Pustite, da se riž lepo sam, na majhnem ognju skuha. 
Po približno 15 minutah dvignite pokrov in če v kozici več ni vode, je riž najbrž kuhan. Preverite tako, da ga stisnete med prsti in če je mehak, je kuhan. Če morda ni, lahko dodajte še malo (MALO!) vode, pokrijete kozico in kuhate še nekaj minut.


5. Riž bi moral biti po vseh pravilih in izkušnjah super :P, nič pocast in vsako zrno zase :)




DOBER TEK! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar