torek, 29. april 2014

Jabolčna halva

JABOLČNA HALVA



Pri nama doma je vedno pšenični zdrob in ker sva imela še nekaj jabolk, sva se odločila, da si narediva eno sočno, sadno halvo. Priprava je preprosta in praktično enaka, kot za lešnikovo halvo, le sestavine se malce razlikujejo.
Po principu jabolčne halve lahko naredite halvo s praktično katerimkoli sadjem (jagode, banane, višnje, slive, hruške, ...), lahko jih kombinirate, lahko uporabite kompote, dodate oreščke, eksperimentirate pri začimbah (cimet, kardamom, klinčki,..), lahko dodate rožno vodo, namesto kokosovega lahko uporabite tudi navadno olje...v glavnem možnosti je ogromno, osnovna priprava pa vedno enaka :)

Potrebujete:


- 1-2 jabolka, narezana na manjše koščke
- 80 g kokosovega masla
- 120 g zdroba
- 500-700 mL vode 
- 120-150 g rjavega sladkorja
- klinčki
- cimet

Postopek:

1. Najprej dajte kuhat vodo, sladkor in jabolka. Pustite, da mešanica zavre.



2. Med tem časom v drugi ponvi stopite maslo in na njem popražite zdrob (da postane zlato rjav).




3. Ko je zdrob lepo zlato obarvan in je mešanica z vodo, jabolki in sladkorjem že nekaj minut vrela (da so jabolka postala mehka), to mešanico zlijte v lonec z zdrobom. Pri tem ves čas mešajte (najboljše, če vam kdo pomaga, saj zna vse skupaj zelo cvrčalo naokoli). 


Halvo mešajte še toliko časa, da tekočina rahlo izpari (upoštevajte, da se bo, ko se bo ohladila še zelo strdila). 





DOBER TEK! :D

2 komentarja: