petek, 26. december 2014

Praznični medenjaki po maminem receptu

Praznični medenjaki po maminem receptu




Čeprav zunaj ni snega, je okoli nas še zmeraj toliko stvari, ki nas spominjajo na praznični čas, na to, da se bo to leto počasi izteklo. Najbolj od vsega pa seveda  peka prazničnih piškotov, vsi ti omamni vonji :)

Doma se praktično vsak dan spečejo vsaj kakšni, da ne zmanjka za vse obiske (in predvsem za nas). Danes so se pekli medenjaki. Res so super, vabljeni, da jih poskusite narediti tudi sami :D



Potrebujete :

- 500 g moke
- 150 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 150 g medu
- 1 žličko sode bikarbone
- začimbe (cimet, klinčki, kardamom, ingver, vse v prahu)

za glazuro :
- limonin sok
- sladkor v prahu

Postopek:


1. Najprej pripravite testo za medenjake. Med segrejte, da bo tekoč, maslo pa naj bo sobne temperature, razrežite ga na manjše kose, da boste lažje pregnetli testo.
Vse sestavine dajte v eno posodo in jih dobro pregnetite, da dobite enakomerno testo. Začimbe dodajte v malih količinah, kakšno žličko, oziroma po okusu (če imate radi cimet, dajte več cimeta,..)


Testo pokrijte (najboljše s prozorno folijo) in ga dajte za 1 uro počivat v hladilnik.







2. Testo oblikujte v majhne kroglice, približno velikost oreha. Dajte jih na pekač obložen s peki papirjem in jih rahlo pritisnite, da se sploščijo.



3. Medenjake pecite na 180 stopinjah približno 10 minut. 


4. Ko so pečeni, počakajte da se malo ohladijo, potem pa jih premažite z mešanico limoninega soka in sladkorja v prahu.





P.S.: Če se vam medenjaki zdijo pretrdi, jih dajte za kakšen dan v posodo, ki jo dobro zaprite. Zraven pa dodajte cimetovo palčko ;)


DOBER TEK! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar