sobota, 17. januar 2015

Načrtovanje menija

NAČRTOVANJE MENIJA

Za vse, ki vas zanima, kako in zakaj načrtujeva menije, sva vam pripravila tole objavo ;) 

Morda še koga vzpodbudiva, da si vnaprej načrtuje svoje obroke za čez teden.







Zakaj načrtovati?


Razlogi za to so čisto preprosti. Pregled sestavin, ki jih imaš doma in to, da sestaviš meni ti vzame največ pol ure časa. Če ste večino dneva zdoma (faks, služba,..) potem najbrž nimate ogromno časa za razmišljanje, kaj bi jedli čez dan ali pa časa, da greste skoraj vsak dan v trgovino, ker bi radi nekaj jedli in nimate sestavin. Vsaj midva nimava nobenega namena zapravljati tega malo prostega časa, ki ga imava v trgovinah ;)

Poleg tega pa ogromno prihraniš. Če greš več krat na teden v trgovino po "nekaj malega", se v nakupovalni košarici vedno znajde še kaj (če ne, pa imate res dobro samodisciplino :P). Če pa greš enkrat na teden v velik nakup in morda še enkrat po kakšno svežo zelenjavo, sadje,..potem ni šanse, da bi toliko zapravil :) 

Kako načrtovati?

1. Midva vsak konec tedna (v petek ali soboto) pregledava najine zaloge in sicer ali nama je ostalo kaj sveže zelenjave, koliko še imava raznih žit, stročnic, drugih prilog,..in potem malo razmisliva kaj bi sploh rada jedla.


2. Ponavadi pogledava tudi stare menije, ker se vedno najde kakšna stvar, ki je že dolgo nisva pripravila in nama je dobra. 


3. In tako, napiševa dneve, ponavadi najprej dodava juhe, potem glavne jedi, solate in še na koncu sladice :)

Včasih sva še posebej inspirirana in si vzameva malo več časa in pobrskava po internetu, po knjigah in dodava še kak nov recept :)


Bolj zdravo?



Od kar vnaprej načrtujeva definitivno bolj zdravo jeva. V bistvu sva šele preko menijev videla, da sva uporabljala preveč sladkorja, preveč bele moke,.. zato sva sedaj vse to zmanjšala. 

Namesto bele moke uporabljava polnozrnatno, še rajši pirino moko. In tudi pri sladkorju nama že lepo uspeva. Namesto belega sladkorja uporabljava rjavi sladkor, med, agavin sirup, javorjev sirup,.. .


In zmeraj imava v hladilniku svežo zelenjavo, sveže sadje, zato imava vedno boljšo alternativo raznim "čipsom in sladkarijam". 

Oba sva sladkosneda, zato si zmeraj privoščiva kakšno sladico. Ampak to pomeni en mafin ali pa manjši kos peciva. 

Skozi ves ta čas sva se naučila kuhati primerne količine zato nama ponavadi ne ostaja veliko hrane. 

En obrok na dan?

Ne, meni si napiševa samo za glavni obrok, pri nama je to kosilo. Zmeraj tudi zajtrkujeva. Čez poletje so to ponavadi smutiji, sedaj pa kakšni toplejši obroki. Namreč zaradi najine konstitucije po ayurvedi, niti ni priporočljivo, da jeva sveže sadje takoj zjutraj. Tako si pripraviva prosene kaše s sadjem, včasih žemljice in kak avokadov namaz, čičerikin namaz, tudi ovsene kosmiče s sadjem,..tudi mleka navadno ne uporabljava, če že potem kakšno rastlinsko (večinoma ovseno mleko) ali pa kar vodo.
Med obroki poskušava ne jesti, če pa ne gre pa si vzameva kakšno jabolko ali pa banano. 
Prav tako ne jeva pogosto zvečer. Če sva lačna morda pojeva (če je ostalo) juho od kosila ali pa nekaj lahkega.

Ko si piševa seznam sestavin, ki jih morava kupiti, zmeraj dodava še dodatno sadje, tako da ga imava na voljo čez cel teden :)

Fleksibilnost?

Samo zato, ker je meni napisan kot je, še ne pomeni, da se ga morate točno držati. Včasih vam pač ne bo pasala točno tista juha v četrtek, ki ste jo planirali. Ampak to ni problem. Med tednom lahko jedi super zamenjate, ponavadi pa boste imeli dovolj sestavin, da si boste lahko skuhali kakšno drugo jed, ki ne bo točno takšna na meniju :)


P.S.: sedaj več ne pozabiva namočiti čičerike, dala, oreščkov,.. čez noč :P


Uspešno načrtovanje obrokov vam želiva !:D

Ni komentarjev:

Objavite komentar