AJDOVE / RŽENE KRPICE
Ena izmed prilog, ki nama je v zadnjem času postala zelo všeč in ki jo lahko kombiniraš na ogromno načinov, so krpice.
Krpice so v bistvu kot nekakšne testenine, preprosto pripravljene iz moke in vode.
Do sedaj sva jih pripravila z zeljem, brokolijem in pa s pekočo paradižnikovo omako. Vse kombinacije so bile odlične in čeprav so bile vedno krpice (z ajdovo ali pa rženo moko), je v različnih kombinacijah okus zmeraj drugačen.
Za krpice potrebujete :
- 300 g ajdove moke (ali pa ržene)
- 250 g pirine moke (midva sva uporabila pirino polnozrnatno moko)
- 2-3 dL vode
Postopek:
Najprej zmešajte skupaj moki, potem pa počasi dodajajte vodo tako dolgo, da dobite mehko testo, ki se več ne lepi na roke.
Potem testo pokrijte z mokro krpo in ga pustite počivati vsaj eno uro.
Testo razvaljajte na kakšna 2-3 mm in ga razrežite na rombe (lahko tudi trakove, kvadratke,..). Pazite, da bo površina kamor boste odlagali krpice dobro pomokana, saj se hitro primejo podloge.
Ko so vse krpice narezane, zavrite lonec z vodo (kot za običajne testenine), ki jo solite dodajte malo olivnega olja, da se krpice ne sprimejo in ko zavre daste v vodo krpice.
Krpice se kuhajo nekaj minut (najboljše je, da poskusite s kuhalnico kdaj so mehke). Krpice odcedite in pripravite dalje po želji. Lahko jih ponudite kot prilogo, lahko jih pomešate s kakšno zelenjavo, omako,..
Krpice z zeljem in polpetki
Krpice s pekočo paradižnikovo omako
Dober tek! :D
Ni komentarjev:
Objavite komentar