nedelja, 25. maj 2014

Riž z limono

RIŽ Z LIMONO


Midva bi lahko jedla riž praktično vsak dan. Pripravljava ga na ogromno načinom, najpogosteje pa je "klasika" -beli riž, riž s kurkumo, indijskimi oreščki, riž z limono,.. :)

Riž z limono je super, mešanica začimb in limona pa mu dajo osvežujočo noto.


Potrebujete (za dve osebi) :

- 120-150 g basmati riža
- 1/2 žličke kumina
- 1 žlička gorčičnih semen
- curryjevi listi (3-4 liste, če pa jih nimate lahko uporabite lovorjev list)
- cimetova palčka
- čili
- sol
- olje
- sok 1/2 limone
- vodo

Postopek: 

1. Najprej operite riž, ga odcedite in dajte na stran. Potem pa pristavite kozico, segrejte malo olja in popražite začimbe. Najprej gorčična semena, ko ta popokajo, dodajte kumin, curryjeve liste, cimetovo palčko.  Na koncu dodajte še čili.


2. Potem dodajte riž in ga pražite kakšno minuto, dve, da postekleni. 


3. Dodajte vodo in enako, kot pri pripravi riža z indijskimi oreščki, dodajte SAMO toliko vode, da je riž dobro prekrit, ne zalivajte ga z vodo v razmerju 1:2 ali kaj podobnega, ker bo samo pocast.  
Potem dodajte še sol in premešajte. 


4. Ogenj naj bo, ko ste dolili vodo velik, potem pa kozico pokrijte in ga takoj zmanjšajte na minimum. Kozice ne odpirajte naslednji približno 15 min. Pustite, da se riž skuha in ne kukajte ;)


5. Po približno 15 minutah kozico odkrijte in dodajte limonin sok. Riž bi moral biti lepo skuhan, vsako zrno zase. Cimetovo palčko lahko pred serviranjem odstranite. 






DOBER TEK! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar