nedelja, 11. maj 2014

Izlet - New Vraja-dhama, ekološka skupnost na Madžarskem

NEW VRAJA-DHAMA
na Madžarskem

Tokrat spet malo drugačna objava. Ni recept, niso ravno fotografije najinih pojedin, ampak se nama je zdelo, da bi morda koga morda zanimalo in zato danes objavljava fotografije iz najinega izleta. V soboto sva bila namreč na Madžarskem, na ekološki skupnosti, posesti, vasi, dolini, imenovani tudi Krišnova dolina. 

New vraja dhama leži blizu Blatnega jezera, v vasi Somogyvamos. Takoj, ko prispeš začutiš neverjeten mir. Vas je skoraj popolnoma samozadostna (ekološki odtis v vasi je 1,5ha/osebo v primerjavi z povprečnim Evropejcem, ki je 4,5ha/osebo). 

Imajo svojo osnovno šolo, vegetarijansko restavracijo, čebelnjake, vrtove, ...ni napeljane elektrike imajo samo sončne celice. Zelenjavo in sadje pridelujejo organsko in imajo ogromno skupno klet, kjer vloženo sadje, marmelade, zelenjavo shranjujejo za ozimnico. 
Hiše in ostale prostore ogrevajo na drva, perejo na roke. Večino del na njivah in vrtovih opravijo ročno, v pomoč so jim tudi voli. Sicer imajo tudi traktor, njihovo posestvo je namreč veliko 270ha. 
Njihove krave imajo lepo urejen hlev, vsaka ima svojega zaščitnika in za njih res izredno skrbijo, so svete.
V vasi je tudi tempelj in božanstva Radhe in Krišne. Tempelj je čudovito pobarvan in okrašen in vse so ustvarili lokalni umetniki.

New Vraja-dhama pomeni novi Vraja in je replika Indijskega Vrindavana, svetega kraja. Vsaka hiša v vasi, vsi paviljoni, ..predstavljajo določen tempelj ali sveto mesto iz Vrindavana. 

Vzdušje v vasi je zelo mirno, nikomur se ne mudi, ni stresa, ni gledanja na uro, čeprav imajo najbrž veliko več dela kot "mi". Delo na polju je kar naporno, še posebej če se dela vse ročno, ampak ti ljudje so veliko srečnejši, mirnejši in so našli smisel. Njim je to v veselje in imajo ogromno znanja. Znajo poskrbeti zase, si pridelati hrano, živeti brez elektrike in biti srečni.

Vas je čudovita in vsem priporočava, da jo obiščejo. Midva sva se na izlet odpravila z agencijo Za dušo, ki takšne krajše in tudi druge daljše izlete organizira redno. Kmalu se spet odpravljajo v Krišnovo dolino in vsi, ki bi radi doživeli nekaj prelepega, priporočava, da se pridružite. Sicer pa si lahko več o vasi preberete na tej strani http://krishnavalley.com/ in na http://navavrajadhama.com/

Samo želimo si lahko in verjamemo, da bo kdaj tudi pri nas, v Sloveniji nastala takšna podobna vasica, kjer bomo živeli v sožitju z naravo in našim bistvom.

Za občutek pa tudi nekaj fotografij, ki sva jih tam posnela : 


















Ni komentarjev:

Objavite komentar