petek, 25. april 2014

Samose s krompirjem in cvetačo

SAMOSE S KROMPIRJEM IN CVETAČO


Samose so slastni zavitki, žepki, prigrizki, ...lahko jih pripravimo kot sladke (z jabolčnim nadevom, skutinimi, kerobovim, lešnikovim,...), lahko pa kot slane (grah, panir, krompir, korenje, čičerika,...). Praktično jih lahko nadevate s čimerkoli (midva sva tudi že pripravljala sladico, ki se ji reče Labanga Latika in gre za samose polnjene s halvo).  In kar je pri samosah tako posebno (poleg okusa seveda) je njihov izgled ;)

Po originalnem receptu se samose cvrejo, ampak nama je ljubša malo bolj zdrava verzija - pripraviva jih kar v pečici :)
Ker je s samosami kar nekaj dela, jih lahko pripravite vnaprej in jih zamrznete do takrat, ko si jih zaželite ;)Potrebujete:

testo:

- 400 g moke
- 1 žlička soli
- 150 mL vode
- malo olja (ali 100 g raztopljenega masla)

nadev : 

- krompir, cvetačo, kumin, koriander, ingver, čili,  kurkuma, asafetida, klinčki, cimet, sol

Postopek:

1.  Najprej pripravite testo- v skledi najprej zmešajte moko in sol, potem pa dodajte olje ali maslo, premešajte in dodajte vodo. Testo nam bo mehko, vendar ne lepljivo. Pokrijte ga z mokro krpo in ga dajte na stran.


2. Med tem, ko testo počiva, pripravite nadev. Midva sva tokrat uporabila krompir in cvetačo. 
Najprej sva na malo olja popražila začimbe (koriander, kumin, ingver, čili, kurkumo, cimet, klinčke), dodala krompir  (narezan na majhne kocke), ga nekaj časa pražila in potem dodala še cvetačo (naribano).  
3. Ko sta krompir in cvetača skuhana nadev še posolite in ga pusite par minut, da se rahlo ohladi. 
V tem času pa se lahko spet posvetite testu. 
Iz testa si pripravite približno enake dele - kroglice (lahko si pomagate s tehtnico - okrog 50- 60 g za eno).4. Potem pa kroglice razvaljajte v kroge (ali nekaj podobnega krogu :P).


5. Na sredino vsakega kroga dajte žlico ali pa dve nadeva. 


6. Krog prepognite napol in dobro pritisnite skupaj robove.


7. Sedaj pa robove zavijte v lep obroček ;)  Prvič najbrž samose ne bodo izpadle popolno, ampak, da vam bo lažje sva to zavijanje tudi posnela in pod sliko je link do posnetka ;)
zavijanje samos : 

8. Ko so vse samose lepo zavite, jih lahko ocvrete (da postanejo zlato rjave) ali pa tako kot midva, jih specite v pečici. In sicer na 180 stopinjah, približno 20 minut - ali tako dolgo, da se vam zdijo pečene. Vmes jih lahko malo namažete z oljem, da ne bodo pretrde. 

Sicer pa pomaga tudi to, da jih na koncu pečenja za nekaj minut pokrijete z mokro krpo. DOBER TEK! :D


P.S.: originalen recept za testo je v knjigi Krišnova kuhinja 

Ni komentarjev:

Objavite komentar