četrtek, 3. april 2014

Kolač iz datljev, rozin, orehov in korenja

KOLAČ IZ DATLJEV, ROZIN, OREHOV, KORENJA



Ko sva naletela na ta recept, je bilo najino prvo vprašanje ali gre za sladko ali slano jed. Najbrž bi kolač s še malo sladkorja spremenili v odlično sladico, ampak midva sva se odločila za slano verzijo. Kolač sva postregla z gosto dalovo omako. Odlično kosilo!



Potrebujete : 
(za merico sva spet uporabila jogurtov lonček)
- 2 lončka polnozrnatne moke
- 1 ČŽ sode bikarbone
- 1 ČŽ soli
- 1 + 1/4 lončka datljev
- 1 lonček rozin
- 1 lonček orehov
- 1 lonček korenja
- 1/2 lončka sojinega/riževega mleka
- garam masalo
- 1 + 1/4 lončka vode

Postopek : 


1. Pripravite sestavine - datlje narežite na majhne koščke, korenje na drobno naribajte, orehe pa grobo zmeljite.



2. Datlje, rozine in garam masalo dajte kuhat v vodo (1 + 1/4 lončka) in pustite, da mešanica zavre. Potem pa kuhajte na manjšem ognju še kakšnih 5 minut.


3. Mešanico nato zlijte h korenju, premešajte in pustite, da se ohladi. 


4. Med tem, ko čakate, da se korenje z datlji, rozinami,.. ohladi, pripravite moko in ji dodajte sodo bikarbono.


5. Ko se je mešanica ohladila, ji dodajte grobo zdrobljene orehe in sojino/riževo mleko. Dobro premešajte.


6. Potem pa vsemu skupaj dodajte moko s sodo bikarbono. Dobro premešajte, da dobite zelo gosto maso. 


7. Pripravite si pekač - najbolje je, da ga obložite s peki papirjem in vanj stresite maso. 



8. Kolač pecite v prej ogreti pečici na 180 stopinjah približno 45 minut. Najbolje je, da preverite z nožem ali zobotrebcem tako, da ga potisnete v sredino pekača in če ostane "suh", potem je kolač pečen. 





DOBER TEK! :D

4 komentarji:

  1. super zgleda, če bosta probali kaj v kratkem še z sladko verzijo...(mogoče brez garam masale) objavita kako je bilo. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Velikokrat kuhata dal. Mene pa zanima kateri dal uporabljata? Ker po majhni raziskavi sem ugotovila, da gre v bistvu za olupljena in razpolovljena zrna strocnic. Bi bilo fajn za nepoznavalce indijske kuhinje zraven napisati za kateri dal se gre. Tako kot napiseta pri ¨nenavadnih¨ imenih jedi, za katero jed se gre oz. katere so njine bistvene sestavine. Hvala za odgovor. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Večinoma uporabljava mung dal, gre pa za rumeno razpolovljeno lečo. In če ni drugače napisano je zmeraj uporabljen ravno ta :) seveda pa lahko zraven to tudi napiševa :)

      (občasno uporabiva tur dal ali pa urid dal, to pa je že to)

      Izbriši