KOLAČ IZ DATLJEV, ROZIN, OREHOV, KORENJA
Ko sva naletela na ta recept, je bilo najino prvo vprašanje ali gre za sladko ali slano jed. Najbrž bi kolač s še malo sladkorja spremenili v odlično sladico, ampak midva sva se odločila za slano verzijo. Kolač sva postregla z gosto dalovo omako. Odlično kosilo!
Potrebujete :
(za merico sva spet uporabila jogurtov lonček)
- 2 lončka polnozrnatne moke
- 1 ČŽ sode bikarbone
- 1 ČŽ soli
- 1 + 1/4 lončka datljev
- 1 lonček rozin
- 1 lonček orehov
- 1 lonček korenja
- 1/2 lončka sojinega/riževega mleka
- garam masalo
- 1 + 1/4 lončka vode
Postopek :
1. Pripravite sestavine - datlje narežite na majhne koščke, korenje na drobno naribajte, orehe pa grobo zmeljite.
2. Datlje, rozine in garam masalo dajte kuhat v vodo (1 + 1/4 lončka) in pustite, da mešanica zavre. Potem pa kuhajte na manjšem ognju še kakšnih 5 minut.
3. Mešanico nato zlijte h korenju, premešajte in pustite, da se ohladi.
4. Med tem, ko čakate, da se korenje z datlji, rozinami,.. ohladi, pripravite moko in ji dodajte sodo bikarbono.
5. Ko se je mešanica ohladila, ji dodajte grobo zdrobljene orehe in sojino/riževo mleko. Dobro premešajte.
6. Potem pa vsemu skupaj dodajte moko s sodo bikarbono. Dobro premešajte, da dobite zelo gosto maso.
7. Pripravite si pekač - najbolje je, da ga obložite s peki papirjem in vanj stresite maso.
8. Kolač pecite v prej ogreti pečici na 180 stopinjah približno 45 minut. Najbolje je, da preverite z nožem ali zobotrebcem tako, da ga potisnete v sredino pekača in če ostane "suh", potem je kolač pečen.
DOBER TEK! :D
super zgleda, če bosta probali kaj v kratkem še z sladko verzijo...(mogoče brez garam masale) objavita kako je bilo. :)
OdgovoriIzbrišiHvala! Bova preizkusila in poročala ;)
IzbrišiVelikokrat kuhata dal. Mene pa zanima kateri dal uporabljata? Ker po majhni raziskavi sem ugotovila, da gre v bistvu za olupljena in razpolovljena zrna strocnic. Bi bilo fajn za nepoznavalce indijske kuhinje zraven napisati za kateri dal se gre. Tako kot napiseta pri ¨nenavadnih¨ imenih jedi, za katero jed se gre oz. katere so njine bistvene sestavine. Hvala za odgovor. ;)
OdgovoriIzbrišiVečinoma uporabljava mung dal, gre pa za rumeno razpolovljeno lečo. In če ni drugače napisano je zmeraj uporabljen ravno ta :) seveda pa lahko zraven to tudi napiševa :)
Izbriši(občasno uporabiva tur dal ali pa urid dal, to pa je že to)