četrtek, 10. april 2014

Paradižnikov čatni

PARADIŽNIKOV ČATNINačeloma se ta čatni na najinem meniju pojavi skoraj vsak teden. Zakaj? Ker je preprosto tako enostaven za pripravo in ker je tako zelo dober. Paše k vsem prigrizkom, polpetkom,..popestri jed, v glavnem vsestranski. Sicer pa je ob vsaki jedi dobro in priporočljivo pojesti tudi kaj pekočega (kar naj bi čatniji tudi bili), ker to pospeši prebavo ;)
Midva sva recept malo prilagodila in ponavadi ne narediva pretirano pekočega, ravno toliko da je prav :)
Potrebujete : 

- 4 paradižnike
- 1 konzervo pelatov ( če želite lahko izpustite in uporabite samo sveži paradižnik)
- svež ingver
- čili
- cimetovo palčko
- klinčke
- lovorjev list
- gorčična semena
- asafetido
- kumin
- koriander
-rjavi sladkor
-sol

 Postopek : 


1. V večjem loncu zavrite vodo, potem pa dajte v za nekaj minut v vrelo vodo paradižnike. Čez nekaj minut jih vzemite iz vode, ohladite in olupite. 
2. Pripravite začimbe. Ingver nastrgajte, koriander pa zdrobite, zmeljite.


3. Paradižnike pretlačite. Sedaj lahko paradižnikom dodate tudi pelate in jih prav tako pretlačite.

4.  Pristavite lonec in segrejte dve žlici olja. Dodajte začimbe : najprej gorčična semena in ko ta popokajo, dodajte vse ostale začimbe razen soli in sladkorja. Začimbe pražite nekaj sekund.

5. Dodajte paradižnik in kuhajte nepokrito na močnem ognju dokler ne zavre. Ogenj zmanjšajte in kuhajte še približno 20 min. Potem dodajte še sladkor (približno 2-3 žlice) in kuhajte še kakšnih 5 minut, da se čatni zgosti. Sicer je čatni po tem času že kuhan, ga midva včasih kuhava nekaj minut dlje, ker je potem še bolj gost in slasten.
Poda se k raznim polpetkom, ocvrtkom, kruhkom, lahko pa ga uporabite kot nadev za pico ali pa omako za testenine.DOBER TEK! :)


P.S.: orginalen recept je iz knjige Krišnova kuhinja

Ni komentarjev:

Objavite komentar