četrtek, 5. junij 2014

Jagodni čatni

JAGODNI ČATNI


Mmmm..toliko svežih jagod imava in seveda sva se odločila, da iz njih pripraviva klasično indijsko jed - čatni. Čatni je v bistvu priloga, gre za zelo pekočo, gosto omako, katere namen je predvsem, da spodbudi prebavo, zato je pravzaprav ključen del vsakega indijskega, vedskega obroka. Priprava tega jagodnega čatnija vam ne bo vzela niti pol ure ;).


Potrebujete (za 2-3 porcije):

- 150 g jagod
- 2 žlici jaggeryja - sladkor iz datljev, lahko pa urporabite tudi rjav sladkor
- sok polovice limone
- 1 žlička nastrganega ingverja
- 1/2 žličke kumina
- 1/2 žličke kurkume
- 1/2 žličke čilija
- majhen ščepec soli
- kokosovo maslo / olje /maslo


Postopek : 

 1. Najprej raztopite maslo oziroma segrejte olje. Potem pa dajte v lonec jaggery /sladkor, jagode in limonin sok. Vse skupaj se naj počasi kuha, da bo postalo gosta, kremasta, tekoča zmes. 



2. Ko so jagode prekuhane, sladkor pa raztopljen, posebej popražite kumin in ga dodajte. In čatni je v bistvu že končan in je pripravljen, da ga ponudite. Hitro, enostavno in zelo pekoče! :D



Jagodni čatni se poda super k glavni jedi - tudi če je sladek, sicer pa ga lahko jeste samega ali pa ga ponudite s kakšnimi puriji, kruhki, krekerji super pa je tudi kot kakšen preliv za sladoled. :)





DOBER TEK! :D

3 komentarji:

  1. Kdaj pa se doda ingver, kurkuma, cili in sol?

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori

    1. Vedska Kuharija22. september 2014 22.35
      O super, nama je malo ušlo ;) Midva sva dodala sveže nariban ingver na začetku, ostalo pa takrat kot kumin.
      Hvala za komentar! :)

      Izbriši