MASLENI ROGLJIČKI
- iz domačega testa
Kar nekaj časa je trajalo (in bilo je potrebno pogledati ogromno video receptov :P), da sva se odločila doma pripraviti listnato testo. Čeprav zelo rada kuhava in pečeva, sva imela skorajda neko spoštovanje do priprave takšnega testa. Pri vseh klasičnih postopkih to traja taaakooo dolgo, ah. In potem evo, bum! Našla sva super recept, ki je popolnoma drugačen. Mogoče temu več nebi smeli rečti listnato testo, ampak okus in videz je prav takšen.
Potrebujete (za približno 12 rogljičkov):
- 500 g mehke moke (uporabila sva pirino)
- 2 žlici sladkorja
- 350 mL mleka/vode (uporabila sva ovseno mleko)
- 40 g kvasa
- 2 žlici olja
- ščepec soli
- 1 zavitek masla ali margarine, ki mora biti sobne temperature
- marmelado oz. nadev po želji
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
1. Najprej pripravite vzhajano testo. V veliko skledo dajte moko. Kvas posebej raztopite v mlačem mleku. Potem ga zlijete v sredino sklede z moko, pustite malo vzhajat, dodate ostale sestavine, zamesite testo in ga pustite počivati kakšno uro - dokler se ne dvigne na dvakratno količino. Podroben postopek, kako pripraviti vzhajano testo si lahko pogledate tukaj : krofi iz pečice.
2. Ko je testo dovolj vzhajalo, ga razvaljajte na debelino pol centimetra ali pa celo manj. Po celi površini ga nato premažite z maslom in posujte z malo moke.
3. Potem testo preložite najprej z ene strani, potem pa čez še z druge strani.
4. Nato testo spet premažite z malo masla in ponovno preložite. Tokrat od spodaj navzgor in od zgoraj navzdol.
5. Testo dobro pomokajte in celoten postopek ponovite.
6. Testo razvaljajte na tanko. Premažite z maslom, posujte z malo moke in preložite.
7. Spet premažite z maslom, pomokajte in preložite.
8. Sedaj pa iz testa razvaljajte približen krog.
8. Razrežite na poljubno velike trikotnike in nadevajte z marmelado.
9. Rogljičke zavijte, jih položite na pekač s peki papirjem in jih pustite vzhajati še nekaj minut - dokler se pečica ne segreje. Pečico vklopite na 180 stopinj in rogljičke pecite med 15-20 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi.
Po želji lahko rogljičke posujete še s sladkorjem v prahu.
DOBER TEK! :D
Ni komentarjev:
Objavite komentar