ponedeljek, 1. september 2014

Sladko zelje

SLADKO ZELJE

ali "španski zelator"


Ravno v takšnih dneh, kot je danes (deževno, megleno, hladno,..) pašejo bolj bogate jedi, jedi na žlico, goste juha, omakce, mmm krompir :P ..ali pa preprosto sladko zelje - " "španski zelator"- včasih morajo biti odrasli kreativni in prepričati mlajše, da kakšno jed poskusijo in "španski zelator" je definitivno bolj eksotično in privlačno ime kot pa "sladko zelje" :P In čeprav je od tega minilo že ogromno let in smo ta mlajši že odrasli, še zmeraj vsi to jed imenujemo "španski zelator" :P

Klasična jed, za katero potrebujemo le malo sestavin, priprava pa je enostavna in nam ne vzame preveč časa. :)


Potrebujete:

- 1/2 glave zelja
- 4 krompirji
- lovorjev list
- sol, poper
- voda
- malo moke

Postopek:

1. Najprej obelite krompir, ga operite in ga narežite na manjše koščke.


2. Na drobno naribajte zelje.


3. V lonec dajte krompir, zelje, 2 lovorjeva lista, dobro žličko soli, malo popra in zalijte z vodo. Pustite, da vse skupaj zavre, potem zmanjšajte ogenj in naj se počasi kuha približno 1 uro (oziroma, toliko da je krompir skuhan in da je zelje popolnoma zmehčano).


4. Ko je vse lepo skuhano, odlijte večino vode (vendar je ne zavrzite!).


5. Krompir in zelje pa zmečkajte kot pire krompir, da dobite gosto maso, brez večjih kosov.


6. Vzemite malo vode od kuhanja in jo premešajte s kakšno žlico moke v gosto maso in to prilijte k jedi. 


7. Odvisno od željene gostote sladkega zelja, dodajte še moke ali pa dodajte še več vode od kuhanja, ki ste jo prihranili. 

Sladko zelje je super samo po sebi, lahko pa si zraven pripravite še kakšen kruh, žemljice, čapatije. Seveda lahko eksperimentirate in dodate še kakšno začimbo (asafetida, kumina,..). Nama včasih pašejo tudi takšne čisto preproste jedi :)


DOBER TEK! :D

Ni komentarjev:

Objavite komentar