sreda, 17. september 2014

#1 Od kod vegetarijancem/veganom beljakovine?!

#1 OD KOD VEGETARIJANCEM/VEGANOM BELJAKOVINE?!


Pisala sva o tem, da bova začela s serijo objav, v katerih bova skušala čim bolj enostavno pojasniti kako in zakaj tako se prehranjujeva. Pisala bova o vsem mogočem, o načinu najinega kuhanja, o tem zakaj nekaterih stvari ne jeva, ne uporabljava v kuhinji, kakšne standarde kuhanja imava, ... in poskušala bova najti čim več zanimiv člankov o teh temah, tako da si boste lahko prebrali še več :)

upava, da vam bodo takšne objave zanimive in da vas bodo inspirirale :)

Za začetek ena preprosta tema, ki pa je precej aktualna. Morda na videz ni takoj povezana z najino vedsko kuharijo, ampak nekako je. Ker se tudi midva večino časa prehranjujeva tako, da ne uporabljava živil živalskega izvora, se morava včasih tudi zagovarjati :P

Torej...


Prevod iz slike : "kje dobite beljakovine?"
Slika iz strani : http://images.elephantjournal.com/wp-content/uploads/2010/10/protein.gif




"Sadje in zelenjava z veliko beljakovinami "
 Slika iz :http://sayhellotomylittleself.tumblr.com/vegan



Vedno je zanimivo razmišljanje, da bo prehranjevanje s pretežno stročnicami, žitaricami in zelenjavo povzročilo, da se bomo zredili ali pa da ne bomo imeli dovolj energije, ...

In glavno vprašanje namenjeno vegetarijancem/veganom je ..

KJE DOBITE BELJAKOVINE?!? 

brez da bi želela kogarkoli užaliti se nama zdi, da je to posledica vzgoje in ideje, ki temelji na prehrani živalskega izvora in ki so nam jo večini vcepljali v glavo od majhnega. 

Vedno znova smo poslušali " če hočeš shujšati nehaj jesti testenine, krompir, kruh,.."

Res je, da je navidezno takšna hrana težja, ampak nam da več energije in za vse, ki jih skrbi, da z vegetarijansko oziroma vegansko prehrano ne dobijo dovolj beljakovin, sva pripravila tole objavo, da pokaževa, da imajo stročnice, žita in zelenjava ogromno beljakovin :)

Slika iz strani : http://www.vegparadise.com/protein.html

Slika iz strani : https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfyCSV-SpHI7ygGkkGC8tbf7q-zGtWGV4TALNhg6UyOIGmV3Q7XLQ5V_PK3dvzEgc4d488741_Bj9Q-diKY2uvRyDq6GeG_RjQrt_qso9xi8Zr_9lJ6xkdGO9f9vajz5rJvZpTXZq5LkP2/s1600/protein1.JPG

(prevod iz fotografije) ogromno beljakovin se nahaja v :

leči, kuskusu, tofuju, krompirju, seitanu, tempehu, kvinoji, arašidih, sončničnih semenih, ovsenih kosmičih, mandljih, polnozrnatni moki, fižolu, rižu, paradižniku, čičeriki, indijskih oreščkih, artičokah, koruzi, grahu, avokadu, banan, bučnih semenih, lubenicah, špinači, lanu, brokoliju, soji, ...


Beljakovine so v našem telesu zelo pomembne, ampak prav tako so pomembni ogljikovi hidrati in ravno ogljikovi hidrati nam dajejo energijo (ali niso OH v bistvu tudi beljakovine?! :P). 
In če omejimo vnos ogljikovih hidratov, bomo pač preprosto brez energije. 

Morda lahko res izgubimo kilograme, ampak za kakšno ceno? - utrujenost, nezadovoljstvo, podočnjaki,... (in seveda vsem je poznan "jojo" efekt pri dietah - ko na koncu pridobimo še enkrat toliko kg, kot smo jih izgubili).

Čeprav nisva največja zagovornika popolnoma veganske hrane (kdo, kje, kako in zakaj bova vse lepo pojasnila v naslednjih tednih, kot napovedano), pa morava priznati, da si ravno vegani najbolj prizadevajo za bolj znanstveno pojasnjevanje zakaj so ogljikovi hidrati dobri in kje vse dobimo beljakovine, kar je seveda super za vse tiste, ki si želijo takšnih dokazov ;) - tako vam spodaj prilagava še ogromno povezav do različnih člankov :)

Upava, da sva nekako uspela pojasniti zakaj je v najini (in prehrani ostalih vegetarijancev/veganov) več ogljikovih hidratov in samo na videz manj beljakovin.


Slika iz strani :http://www.google.si/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.foodexposed.co.za%2Fwp-content%2Fuploads%2F2014%2F07%2Fvegan2.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.foodexposed.co.za%2Fprotein-sources-in-a-vegan-diet%2F&h=600&w=600&tbnid=P9xARmNTqAq1wM%3A&zoom=1&docid=BukbeaD1G7Gn1M&hl=sl&ei=RHAYVOvwOsKgyAP3nIDwBA&tbm=isch&ved=0CCQQMygHMAc&iact=rc&uact=3&dur=527&page=1&start=0&ndsp=19



Članki :

P.S.: če imate malo časa lahko najdete ogromno in res ogromno člankov na to temo, tukaj jih je samo nekaj ;)

( v slovenščini)










(v angleščini)



http://www.vrg.org/nutrition/protein.php

(v nemščini)

- izkušnja para z dietami z malo OH

https://www.youtube.com/watch?v=qGHTgt7cZkU&list=UUr0zRb_11GrWRNmgkNuKO_Q

https://www.youtube.com/watch?v=LHa6wPgpaMQ&list=UUr0zRb_11GrWRNmgkNuKO_Q


______________________________________________________


In še malo za šalo :P

" Torej jemlješ zdravila za srce, previsok pritisk in imaš sladkorno bolezen? In ravno ti želiš vedeti od kje dobim jaz beljakovine? "

Slika iz : http://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/d4/54/4a/d4544a08ad4f54eab80f1ba81246ba73.jpg


Ni komentarjev:

Objavite komentar