četrtek, 4. december 2014

Potratna potica

POTRATNA POTICA




Potica je takšna res klasična slovenska jed. Orehova, rožičeva, makova,..kakšen nadev si zamisliš, zmeraj bo dobra :). Ponavadi gredo v recept jajca, ampak dejstvo je, da sploh niso potrebna in da jih niti ni treba nadomestiti z ničemer drugim. Midva se večino časa drživa načela, če nečesa ne potrebujeva že v osnovi, potem tega ni treba nadomestiti ;)

S potratno potico je malo več dela, saj je sestavljena iz več plasti. Midva vam tukaj predstavljava najino (no, mamimo) verzijo in upava da vam bo všeč. Vsi koraki so lepo poslikani, da jo boste čim lažje pripravili doma :)



Preden začnete pečt to potico, predlagava da si pripravite vse sestavine, ker vam bo tako mnogo lažje in bo šlo hitreje :)

Potrebujete :

(za pekač približno velikosti 40 x 20)


Biskvit (uporabila sva majhen jogurtov lonček) :

- 4 lončki moke
- 3 žlice keroba
- 1 pecilni prašek
- 2 žlički sode bikarbone
- ščepec soli
- 4 lončki mleka
- 1,5 lončka sladkoraj
- 3/4 lončka olja
- 1 vanilijev sladkor

Testo za potico:

- 600 g moke (najboljša je kombinacija 1/2 ostre, 1/2 gladke)
- 1 kocka kvasa (žlica sladkorja)
- 1dcL olja
- žlička limonine lupinice
- 1 vanilijev sladkor
- približno 3dcL mleka

Orehov nadev:

- 1/2 kg orehov
- 3dcL mleka
- malo sladkorja po okusu

Skutin nadev:

- 1L skute
- 1 mala kisla smetana
- malo sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega pudinga
- malo kurkume


Postopek:

1. Najprej vzemite svojo tablico in odprite najin recept za biskvit :P. Malo heca, ampak tako to dela doma mama :P

Torej, najprej zmešajte maso za biskvit in ga specite (po tem receptu : kerobov biskvit ). Pekač za biskvit naj bo nizek in dvakratne velikosti pekača v katerem boste pekli potico.  





2. Ko se biskvit peče, začnite s testom za potico. V skledi zmešajte moko, mleko in vanj nadrobite kvas in sladkor. Mleko naj bo mlačno, vendar ne preveč toplo, da bodo testo potem nakipelo.
Testo mora biti mehko, prožno in vlažno, vendar ne lepljivo.



3. Testo pokrijte in ga dajte na toplo, da bo vzhajalo. In sicer za približno uro.


4. Sedaj pripravite vse nadeve za potico. Najprej segrejte mleko za orehov nadev, potem pa mu dodajte mlete orehe, da dobite gost, kremen nadev. Po želji lahko nadev tudi sladkate.



5. V drugi skledi pa zmešajte skuto, sladkor, vanilijev puding (samo prah), malo kurkume tako, da spet dobite gosto, homogeno maso.


6. Ko je biskvit pečen in je testo dovolj dolgo vzahajo, je čas za sestavljanje potice.



7. Površino na kateri boste valjali testo dobro pomokajte. Testo za potico razdelite na dva dela in sicer 1/3 proti 2/3. 
Najprej razvaljajte večji kos tako, da bi lahko dvakrat prekrili pekač, v katerem se bo potica pekla.




8. Testo položite v pekač in ga najprej premažite s polovico orehovega nadeva.


9. Nato na orehov nadev položite polovico biskvita. 


10. Na biskvit namažite s polovico skutinega nadeva.


11. Sedaj razvaljajte še preostanek testa in ga položite na skutin nadev. 


12. Nato pa spet znova, najprej orehov nadev, nato biskvit, nato skutin nadev.




13. Na koncu pa vse skupaj lepo zavijte s testom, ki ste ga pustili izven pekača na začetku. Dobro ga zatlačite na stranicah in pred peko potice, ga še malo naluknjajte z vilicami.


14. Potico pecite pri 15 minut 220 stopinjah in 1 uro na 180 stopinjah.


15. Preden jo postrežete, jo najprej dobro ohladite. 






DOBER TEK! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar