sreda, 24. september 2014

#2 Zakaj ne ? - čebula, česen, gobe, kis, kava...

# 2  

Zakaj ne? - čebula, česen, gobe, kis, kava...



Slika iz strani : http://premabhakti.files.wordpress.com/2011/05/no_onion.jpg


Teden je naokoli in pripravila sva drugo objavo v najini mini "seriji" ;) tema je zakaj v najini kuhinji ne uporabljava nekaterih sestavin, ki so načeloma vegetarijanske. 




Mnogi naju sprašujejo, zakaj nekatere zelenjave, sestavin, dodatkov v najini kuhinji ne uporabljava, čeprav načeloma spadajo v vegetarijansko ali vegansko kuhinjo. 

Razlogov je več in tukaj bova predstavila kratek in preprost odgovor na to vprašanje. 

Najina, vedska kuharija spada v ayurvedsko kuhinjo. In v ayurvedi se hrana deli na tri skupine. 

Hrana  je v treh energijah : vrlini, strasti in nevednosti. 

In seveda, najboljše je, da se čimveč prehranjujemo s hrano, ki je v vrlini, saj nas takšna hrana povzdigne, nam da ogromno energije, nam da višjo zavest.
 In hrana, ki je v energiji nevednost deluje ravno nasprotno. 

Saj veste, si to kar ješ ;)

Zato se midva trudiva, da čimveč kuhava s hrano, ki je v vrlini (sveže sadje, zelenjava, žita, stročnice, mlečni izdelki, ..), manj s hrano v strasti (pekoča hrana,..) in sploh ne s hrano, ki je energiji nevednosti in sem spadajo gobe, čebula, česen, por, prava kava, kis, ...

Poleg tega pa hrano, preden jo jeva ponudiva in jo očistiva karme in hrane, ki je v energiji nevednosti se ne more ponujati (več o tem pa bova pisala v naslednjih tednih). 


In brez skrbi, brez vseh teh sestavin kuhinja še zdaleč ni pusta ;) Obstaja ogromno boljših "nadomestkov" (nadomestek je morda neprimerna beseda, ker nečesa kar ne potrebuješ ne rabiš nadomestit) - obstaja toliko odličnih začimb (asafetida), solate so zelo okusne z limono,.. :)


Za vse, ki bi radi izvedli še več pa sva poiskala še nekaj spletnih strani, kjer še podrobneje opisujejo zakaj ne ;)

Zanimiva je tudi teza v enem izmed člankov, kjer avtor govori o tem, da prekomerna uporaba čebule zavira absorbcijo vitamina B12, kar zna biti zelo zanimivo predvsem za vegane.


Angleški članki : 







Slovenski članki :





4 komentarji:

  1. Zanimivo ... :-) Vegetarijanka sem že 22 let in sem se kisa, čebule & Co. odvadila kar po občutku, ker so mi grozni. Zato pa kava in gobe nevednosti spadajo med moja najljubša živila, tako da se vse skupaj malce izenači :-), ravno tako že nekaj let jem jajca - moja so iz srečnih kokoši, dražja in jih cenim, vsako posebej. No, pa tudi proti ostrim začimbam nimam nič, če jih ne jem prepogosto in ne v preveliki količini (hočem reči, da se mi strast zdi nujna, v določeni meri). Vsekakor pa poznam čudovit učinek dobre zelenjave, sploh tiste z lastnim okusom, ki je ni treba mučiti z vsem živim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za komentar :)
      Ja, ponavadi nam telo že nekako samo sporoči, da nekatere jedi enostavno niso dobre za nas, včasih bolj očitno, včasih pa prikrito in zelo počasi :) Glede jajc se ne moreva strinjati, vendar pa je to tema, ki jo bova tudi posebej obravnavala v eni izmed naslednjih objav :)
      In kot sva tudi napisala, tudi midva pripravljava pekočo hrano (na primer čatnije), enostavno zato, ker to vzpodbuja ogenj, prebavo ;)
      Lp

      Izbriši
    2. (Meni je bil vajin blog priporočen od Džuboksa, ker se menda govori po blogosferi, da vsake toliko izbruhnem zaradi prekomerne uporabe česna in njegove kompanije v moderni dobi - vsa ta grdobija se dandanes vtika skoraj v sako jed. BLJEH. :-) Po drugi strani pa zato moram skoraj vse skuhati sama, kar tudi ni problem.)

      Priznam, da kar razumem, če se "pazilci glede dobre hrane" (vem, da nista samo to, vendar je to dober skupni imenovalec) kdaj ne strinjamo čisto ... Zdi se mi, da mogoče obstajajo fizične razlike med posamezniki, in se zato vsaj v določenih obdobjih nagibamo k določeni hrani (moj mož je po dolgih letih vegetarijanstva začel jesti meso, pa mu ne zmorem "zameriti", ker njegova potreba deluje tako prepričljivo - gledano s stališča nekoga, ki ga ima zraven sebe vsak dan). Zanimivo mi je tudi, da bi se brez težav odpovedala večini mlečnih izdelkov, pri jajcih pa bi (vsaj trenutno) kar želela ostati. No, to je "greh", za katerega moram prevzeti odgovornost :-)
      Res je, pozabila sem na vajine čatnije (tudi meni so všeč!) in na dejstvo, da "strasti" in "ogenj" pravzaprav niso eno in isto (v najini knjigi o ajurvedi je opisano tudi to, če se prav spomnim, vendar je že dolgo tega, kar sem jo brala - zato pa velik del jedi, ki jih skuham, izhaja od tam).

      Izbriši
    3. Hja, danes se v "vsako" jed vtika najbolj nemogoče in neprimerne stvari, zato je dobro, če kdo kdaj "izbruhne" ;)
      Res je, ljudje smo si različni, imamo različne potrebe in ravno ayurveda se prilagaja vsakemu posameniku, glede na njegove potrebe, konstitucijo.

      Lp

      Izbriši