sreda, 6. november 2013

Bela pita s chia semeni

Včeraj smo delali precej "klasično" pecivo in sicer belo pito. V originalnem receptu sta potrebni dve jajci, ampak ker jih mi seveda ne uporabljamo, smo nadomestili s CHIA semeni :) 
..sicer ni preverjeno, ampak skoraj prepričani smo, da bi bilo testo čisto v redu brez obojega, ampak je s semeni videti zelo lepo in "malo drugače" ;)

Tudi za vanilijevo kremo obstaja več receptov..nekateri celo z instant vanilijevim pudingom ..spet nekaj, nad čim nismo najbolj navdušeni (zanimivo, kako ima čokoladen puding kvečjemu tri sestavine, ki niso slabe, v vanilijevem pa je polno nekih barvil, arom,..), tako da smo sami naredili vanilijevo kremo :)


Za belo pito potrebujete : 

Testo  : 500 g moke, 100 g masla, 100 g sladkorja, 2 kavni skodelici (majhni) mleka, 2 žlički chia semen, 2 pecilna praška

Krema : 200 g sladkorja v prahu, 150 g masla, 1 stok vanilije (strok razpolovite in postrgate semena), 2 vanilijeva sladkorja, sok ene limone, 0,5 L mleka, ostro moko.

Postopek : 

1. Najprej namočite chio v malo vode (chia semena se bodo "napihnila" in postala rahlo lepljiva).

2. Potem pripravite testo. Najprej vtrite maslo(nestopljeno) v moko in potem dodajte pecilni prašek, sladkor, chio in mleko in vse skupaj pregnetite v testo. 

3. Testo razdelite na tri dele in vsakega razvaljajte v v velik pravokotnik (to ne bo čisto preprosto, ker je pač testo za pito), potem pa jih specite v pečici na 180 stopinj. 
Najlažje bo, če pekač obrnete narobe, ga obložite s peki papirjem in te "oblate" raztegnete po pekaču ;) Pazite, da jih ne boste pekli predolgo, v pečici naj bodo tako dolgo, da še NE porjavijo (tik preden jih vzamite ven, to traja samo par minutk).

4. Oblate pustite, da se ohladijo.

5. Pripravite kremo. Pristavite mleko in vanj zakuhajte nekaj žlic moke, tako da dobite gosto maso. Potem pustite, da se malo ohladi in vmešajte vse ostale sestavine (mi smo sicer uporabili več sladkorja, ker nam najprej ni bilo dovolj sladko, ampak po želji)

6. Sedaj pa še samo vse skupaj sestavite ;) Najprej položite oblat, ga premažite s polovico kreme, potem spet oblat, spet krema in spet oblat. Na koncu lahko po želji posujete s sladkorjem v prahu.  Pecivo naj nekaj časa stoji na hladnem, da se oblati zmehčajo :)
Dober tek!


Ni komentarjev:

Objavite komentar