sreda, 16. oktober 2013

Ekadashi


Že nekaj časa obljubljamo, da bomo povedali kaj pomeni EKADASHI (ekadaši), zakaj so to posebni dnevi. 

Tisti, ki še nikoli niste slišali za ekadashi, ste prav gotovo že slišali za "lunine poste" in kako ugodno vplivajo na telo.. no, torej lahko bi rekli da je ekadashi neke vrste lunin post. Izhaja pa iz indijskih Ved :)



Ekadashi dobesedno pomeni število 11 in  predstavlja 11.dan po ščipu in 11.dan po mlaju, kar torej pomeni, da je "ekadashi dan" dvakrat na mesec. 

Zelo je priporočljivo, da se na te dneve držimo posta, saj to na nas zelo ugodno vpliva, tako telesno, kot duhovno. Če pa se že ne moremo držati strogega posta, brez hrane in celo vode, pa se poskušamo držati vsaj delnega posta. 

To pomeni, da se na ekadashi izogibamo stročnic(fižol, grah, čičerika, leča- dal,..) in žit (riž, kosmiči, proso,..), prav tako pa je ugodno, če se odpoveste tudi kavi, pravim čajom, cigaretom, ..(če se seveda drugače teh stvari poslužujete). 

Kdaj so ti dnevi, lahko preprosto preverite na katerem izmed teh koledarjev : 




Sicer pa se mi ekdashi postov držimo in boste preko naših tedenskih menijev lahko videli, kdaj so;) 


Tukaj pa še objavljamo nekaj linkov strani, na katerih so o ekadashi dnevih pisali drugi : 

" Najugodneje je, če se lahko na Ekadaši držite popolnega posta, tako od hrane, kot od vode.  Vede opisujejo ta dan kot izjemno ugoden za duhovne prakse in skrajno neugoden za materialne dejavnosti. Dokazano je, da se ljudje na ta dan obnašajo zelo raztreseno,... "



" So, Ekadashi fasting is good for the body, and, when properly directed, it is good for the soul too. "



NAŠ EKADASHI OBROK TA TEDEN 

Ker je bil ravno ta teden ekadashi in ker se vedno ne držimo strogega posta, smo si pripravili ekadashi obrok. In sicer smo jedli kremno zelenjavno juho, sabdži z ajdo (ajda sicer spada med stročnice ampak v bistvu ni prava stročnica), krompirček s kokosom,arašidi, rozinami, zeleno solato in za sladico odlično korenčkovo halvo :D

Pri začimbah je enako potrebno paziti, saj lahko nekatere mešanice vsebujejo moko ali pa katero drugo stvar iz seznama živil, ki jih na ekadashi naj nebi uživali. Tako pri pripravljanju tega obroka na primer nismo uporabljali asafetide v prahu, ki je drugače ena izmed naših glavnih začimb. 

 Mogoče bi si kdo mislil, o kakšnem postu pa vendar govorimo, če smo si pa privoščili tako obilno kosilo ... Res je, da je še najbolj priporočljiv in ugoden strogi post, ampak že z delnim smo naredili veliko zase ;)









1 komentar: