sreda, 1. oktober 2014

# 3 Zakaj ne? - meso, ribe, jajca

ZAKAJ NE? - MESO, RIBE, JAJCA

Slika iz strani : http://monikermad.files.wordpress.com/2013/06/vegetarian-plate-11.jpg


Veliko P.S.: 

pod takšnimi objavami/članki se lahko zgodijo razni komentarji in ukvarjanja s tem koliko prav ima nekdo in koliko prav ima nekdo drug. Napisano je najino mnenje in čeprav se strinjava, da ima lahko vsak svoje mnenje, si ne želiva, da postane najin blog tarča raznih smiselnih ali pa bolj nesmiselnih razprav ;)

Z veseljem lahko to objavo izpustite in si raje pogledate kakšen recept in kaj dobrega skuhate ;)



Najprej o tem - ribe- meso? -  ribe so meso in v naslovu je to napisano posebej samo zato, ker še vedno obstajajo posamezniki, ki so prepričani, da ribe niso meso in da vegetarijanci jejo ribe. Ali pa morske "sadeže" ali pa jajca. Ampak to bomo obravnavali posebej. Torej ribe so tudi meso in tisti krščanski petkovi posti "brez mesa" z ribami in krompirjevo solato - to ni ravno post ;)

Današnja tema je torej o tem, zakaj midva ne jeva mesa in ne jeva jajc. Ker želiva stvari pojasniti precej kratko in jedrnato, se spet ne bova spuščala v podrobnosti, ampak sva zato poiskala razne strani, kjer si lahko vse še podrobneje preberete.

Verjetno med bralci najinega bloga ni veliko takšnih, ki se nebi prehranjevali vsaj vegetarijansko oziroma brezmesno, ampak najbrž je vseeno pomembno, da se dotakneva te teme.

Nobeden od naju ni vegetarijanec od rojstva in zato lahko razumeva, vse ki so prepričani, da je meso nujno, potrebno in je v bistvu že navada. Pri vsem gre samo za stopnjo zavesti, ki jo ima človek. Ne želiva povedati, da so nekateri neumni, midva pa ne, ampak gre za višjo zavest, za zavest življenja. 

Tudi živali so živa bitja in naj se ljudje še tako upirajo in še največjim "sovražnikom" živali bo skoraj stoodstotno pot kdaj prekrižala kakšna "luštna" živalca ob kateri se bodo omehčali in se za trenutek zavedali, da je tudi to živo bitje in ni namenjeno naši prehrani.

Resno se vprašajmo, kako je možno, da imamo nekatere živali za hrano, druge pa carkljamo? Kdo smo mi, da si dovolimo odločiti, koga (in ne kaj) bomo lahko pojedli in koga ne?

Vsak pri sebi se definitivno (vsaj nekje globoko v srcu) zaveda, da živali niso namenjene naši prehrani in naj okolica govori kar želi. 
Če že malo pobrskamo po zgodovini, vidimo da se je vsa ta mesna industrija razrasla pred kratkim in da včasih ni bilo v navadi jesti meso- jedli so ga samo puhli "bogataši".

In vsi izgovori, češ saj jemo samo "domače" meso, ki nima veze z vso kruto industrijo in tako dalje..resno?

Če ne drugo, je vsak od nas (zdaj pa veren, neveren je čisto nepomembno) že slišal izjavo "to se ti bo vrnilo" v vsaj kakšni različici. Ali pa smo si to mislili, če je nam kdo storil kaj slabega.

Malo premislite..to, kar delamo živalim (delajo), se bo vse vrnilo vsaj v isti meri. Mogoče ne takoj, ampak se bo, garantirano.

Zakaj je na svetu toliko vojn? Zakaj lahko ljudje tako hladnokrvo ubijejo drugega človeka?

Dokler bomo ubijali živali, se bomo pobijali med sabo. In prej, kot bo to jasno vsem, prej bomo lahko zaživeli v miru. Druge rešitve ni.

Ne bova več filozofirala s tem, zakaj ne jesti mesa. Vsak mora priti do tega spoznanja sam. Vsak mora pri sebi razčistiti in končati to nasilje.
To namreč jeste, ko jeste meso. Nasilje, žalost, strah,..same negativne občutke, ki jih je uboga žival doživljala ob smrti. Tako kot je strah nas, je strah tudi njih.

Ljudje morajo sami priti do spoznanja, mi smo jim pa lahko vzgled.

__________________________________


In še tema, ki se še posebej tiče "vegetarijancev", ki jejo jajca. Najbrž se tiče vseh, ki jih jejo.

Ampak samo na kratko.

Jajca so kurja menstruacija. Neoplojena so točno to. Ali pa tekoče meso. Sami se odločite, katero vam je ljubše. Ampak to so dejstva.
In vsaj midva ne bova jedla kurje menstruacije.
Hvala, ampak ne hvala ;)

Sicer pa, če vam to ni dovolj nagnusno - lahko pogledate z druge plati. Lahko pogledate s strani jajčne industrije in kakšna hinavščina stoji za tem. Kako ravnajo s piščanci in kokoši.

Ampak morda niti to ni dovolj..kot sva rekla, lahko sva samo zgled, nikogar ne moreva silit v nekaj, kar ni spoznal sam. Lahko pa še naprej piševa super recepte za odlična peciva, ki ne vsebujejo jajc in upava, da vam s tem vsaj malo pomagava na poti do popolne opustitve stvari, ki jih nikoli niste (in nismo) potrebovali. ;)

Aja...glede nadomeščanja jajc v receptih - na internetu najdete ogromno idej za jajčne nadomestke. Ampak to je skregano z najini logiko o tem, da jajc ne potrebujemo. Če nečesa v osnovi ne potrebuješ, potem tega niti ne rabiš nadomestit, mar ne? ;)

Midva jajc v receptih ne nadomeščava, midva jih pač izpustiva (no,  razen če recept temelji na jajcih, potem veva, da tega ne želiva jesti in ne rabiva jesti).

Zmotno je mišljenje, da jajca "vežejo" - moka in voda vežeta. Če pa vam je všeč "rumen" videz pa dodajte ščepec kurkume ;)

Vse se da narediti brez jajc - palačinke, šmorn, omlete, pogače, potice, biskviti, mafini, sladoledi, ... ;)


_______________________________

Poanta vsega je, da midva ne želiva ubijati živih bitij za najino prehranjevanje, ker to ni potrebno in je v bistvu skregano z našim bistvom. In nas vodi v svet nasilja, ignorance, trpljenja,.. Vse to ni potrebno in samo želiva si lahko, da bova dober vzgled, da se bodo ljudje učili skupaj z nama in morda dobili inspiracijo, da tudi postanejo vegetarijanci ali pa še bolje prasadarijanci ;) 


Tukaj pa je še nekaj člankov, ki bi vam morda lahko bili zanimivi :



Zakaj človek ne sme jesti mesa : 

Zakaj morajo ljudje biti vegetarijanci:

O tem, zakaj jajca niso vegetarijanska (v angleščini):








2 komentarja:

  1. Bučke so otročički rastline, ki je seksala sama s sabo! :-), pšenica se je strastno predajala semenčicam v vetru :-), cvetovi nektarine pa so seksali s čebelami, ki vse dni garajo za to, da imamo sadje! :-)

    Ne se ustrašit in ni treba odgovarjati, hecam se! :-)

    Komentiram, ker me zanima nekaj drugega: moja jajca pridejo od kokoši, h katerim lahko hodim na obisk (na mini kmetiji z omejeno potrebo po dobičku) in kot bivša vikend kmetica o dobrem počutju kokoši veliko vem, zato ta jajca z užitkom in dobro vestjo pojem, o menstruaciji imam ravno tako razčiščene pojme.

    Veliko bolj me matrajo mlečni izdelki ... Sicer res lahko kupim mleko krav, ki so se pasle v Švarcvaldu in upam, da je njihov življenjski slog maksimalno dober, ali pa bio mleko, za katerega pravijo, da je od srečnih krav, pri vseh drugih izdelkih pa ... kdo ve, od kod je mleko za skuto in ali so njegove krave dajateljice kdaj videle okolico živinorejske tovarne? Težko je preveriti, ali je sir siril želodček telička ali izdelek iz laboratorija, včasih na izdelkih nič ne piše ... Mleko je napitek za kravje dojenčke, ki ga krave proizvajajo po vsaki brejosti, ne da? Kako to, da ga vedno dajejo, človeške mamice pa enkrat nehajo s tem? :-) Kaj dobijo te krave za jesti in piti in koliko antibiotikov? V jogurte dajejo želatine iz svinjskih parkljev, pa nič ne napišejo na embalažo, še dobro, da jogurt le redko jem :-(

    To so skrbi, ki me matrajo v zvezi z mlečnimi izdelki - zato zadnje čase razmišljam, da bi jih omejila oziroma se skoncentrirala na bio izdelke (cena! :-( ) ... Niso mi tako pomembni, zelenjava mi je veliko bolj pomembna, več je jem, več bi je ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je, mleko in mlečni izdelki znajo biti v današnjem času problem. Ampak čisto brez heca, tudi pri nas v Sloveniji obstajajo srečne krave, ki jih ne bo nihče ubil in uživajo super življenje- poglejte na FB, če imate možnost - Rinine kravice ( https://www.facebook.com/rinine.kravice?ref=ts&fref=ts ) ali pa poglejte najino objavo iz Madžarske farme... in tako bi moralo biti vsepovsod. Ampak žal ni, zato je seveda precej sporno takšne izdelke uporabljati :)

      Midva sva najine mlečne izdelke precej omejila in se jih le redko poslužujeva (pa še to samo nekaterih- navadni jogurt, kisla smetana, maslo, redko sir). Pri sirih je res težko določiti kakšno je sirilo (po poizvedovanju prijatelja naj bi bili za vegetarijance - oziroma za takšne, ki ne jemo jajc, dobri samo siri Zelene doline pa še to samo Gauda, Trapist, Šmarski Rok in Edamec). Seveda pa je treba te stvari sproti preverjat in takšne informacije posodabljat :)

      Konec koncev pa se vse skupaj ne ustavi pri hrani..vprašanja kozmetike, oblačil..vse je povezano :)

      In če nekdo že razmišlja o tem in se s tem ukvarja, mislim da je na dobri poti, da najde boljše rešitve, pri katerih bo proizvedenega manj trpljenja :)

      Najboljše je, kot ste napisali na koncu - čim več zelenjave, najboljše domače :)

      Hvala za komentar :)

      Izbriši