ponedeljek, 24. februar 2014

Vegi krofi po maminem receptu

Približuje se pust in karnevali in ne gre, da nebi tudi midva pripravila krofov. Čez vikend se je "ena runda" že  poskusno spekla (oziroma cvrla) in krofi so bili odlični. Kmalu jih bova ponovno delala, recept pa že sedaj deliva z vami :)
VEGI KROFI PO MAMINEM RECEPTU
Potrebujete:


500 g mehke/gladke moke
50 g sladkorja
350  mL mleka
40 g kvasa
25 mL olja
1 vanili sladkor
1/2 pecilnega praška
limonina lupinica
1/4 žličke kurkume
ščepec soli

Posopek: 

1. Najprej malo mleka segrejte, da bo mlačno (vendar ne sme biti pretoplo!) raztopite kvas in pustite nekaj minut, da začnejo kvasovke delovat.

2. V veliki skledi zmešajte skupaj vse sestavine, tudi mleko s kvasom in zamesite testo - pazite, da bo testo kar se da rahlo.

3. Testo pokrijte s krpo (ali pa pokrovom, če imate posodo za vzahajanje) in ga pustite na toplem (npr. pri radiatorju) vzhajat približno eno uro.

4. Testo potem preložite na pomokano podlago in ga razvaljajte na debelino 1-2 cm. Izrezite poljubno velike kroge in oblikujte kroglice, ki jih polagajte na pomokan kuhinjski prt. Ko naredite kroglice iz vsega testa, jih še narahlo sploščite. 

5. Krofke spet pokrijte s krpo in jih pustite še enkrat vzhajati (med pol do ene ure).


6. V loncu pripravite olje, vednar naj ga ne bo preveč. Olje segrejte, da bo vroče (spet pa ne sme biti prevroče)7. Krofe cvrete tako, da enega po enega previdno vzamete iz krpe in ga z vzhajano stranjo (ta, ki je bila sedaj "gor") navzdol (obratno) položite v olje in lonec zaprete. Krof z ene strani cvrete približno 6-7 min, potem ga obrnete in pustite lonec odkrit in cvrete še par minut, da lepo porjavi. 

8. Ko je krof gotov, ga položite na podlago, da se odcedi olje in rahlo ohladi. Potem pa ga lahko napolnite s poljubno marmelado (pri nas je bila domača slivova) in posujete s sladkorjem v prahu. 

Še nekaj nasvetov : 


Paziti morate, da kvasa ne daste v prevroče mleko, ker boste uničili kvasovke in testo ne bo vzhajalo. 
Raje počakajte kakšno minuto dlje, da bo testo res vzhajano, preden začnete cvreti krofe.

Pozorni pa morate biti tudi pri temperaturi olja in verjetno bo vmes potrebno več krat zmanjšat ali povečat ogenj. Sicer pa, ne sekirajte se, če prvi morda ne bodo preveč lepi - itak je najbolj važen okus ;)


DOBER TEK!


Ni komentarjev:

Objavite komentar