četrtek, 5. september 2013

Postopek priprave GHI-ja

Vedska Kuharija pri pripravi jedi večinoma uporablja GHI- prečiščeno maslo, namesto olja ali pa masla nasploh. Ko ga delava, ga narediva kar nekaj, saj ga veliko uporabljava, poleg tega pa lahko stoji veliko časa in se ne pokvari :)

Priprava je preprosta in hitra (vse skupaj traja manj kot eno uro) :

Potrebujete maslo, midva sva uporabila 5 krat 250 gramov masla in iz tega dobila okrog 800 mL GHI-ja, lonec v katerem boste to maslo kuhali, malo zajemalko za pobiranje pene, posodico za peno in za konec cedilko in posodo za GHI :)

Postopek :

 Maslo narežete na manjše kose, da se bo hitreje raztopilo :)

  Vse skupaj daste v lonec in začnete topiti maslo, ampak pazite na temperaturo, naj se topi lepo počasi, naj ne vre premočno :)
 Počasi se bo na maslu začela nabirati pena, ki jo morate sproti pobirati z zajemalko :)
 Na koncu bo vaše maslo zlato in prozorno, tako veste, da je GHI pripravljen :)

Najboljše je, da nad posodo za GHI postavite cedilko in maslo oziroma zdaj že GHI prelijete čez :)
GHI je pripravljen, pustite ga, da se ohladi. Na sobni temperaturi je navadno zelo mehak, vendar ne tekoč. Lahko ga daste tudi v hladilnik, ampak se bo strdil in tako ni preveč praktičen za sprotno uporabljanje. Midva ga imava ves čas na sobni temperaturi in to kar nekaj časa in se še nikoli ni pokvaril ;)


Tukaj pa še nekaj izsekov iz različnih strani, kjer govorijo o tem, kaj je ghi in zakaj je boljši od navadnega masla ali pa olja :


Ghi je očiščeno maslo, občudovanja vredna snov, ki ima na sobni temperaturi barvo raztopljenega zlata. Je sladkega okusa, kot karamela in je intenzivnejši od masla. Lahko je zlato-rumene ali bele barve, odvisno od vsebnosti karotina in vrste trave, s katero so se krave hranile. V primerjavi z maslom lahko ghi na sobni temperaturi obstoji mesce. Segreje se lahko do temperature cvrtja, ne da bi se zažgal. Indijci spoštujejo ghi že tisočletja. Nenadomestljiv je pri klasičnih obrokih in bistven pri različnih vidikih tempeljskega oboževanja. Ajur-vedska medicina ga slavi zaradi zdravilnih lastnosti.


Ghee je edini med naravnimi olji, ki ima prisotne vse aminokisline.
Ghee vsebuje veliko vitaminov A in D, ki je kot Sonce, ter E in K vitamina. Ti mu dajejo lastnost odlične podpore za zdravje oči, sklepov, kože, las, glasu in celotne kostne strukture, kot tudi mikroflore črevesja, stabilnosti limfnega obtoka in presnove. Ajurveda brez Ghee-ja izgubi steber svoje terapije oz. adut te drevne medicine. Naj omenimo, da ghi ne vsebuje kazeina.
Ghi ne vsebuje laktoze (sladkor), zato je primeren tudi za ljudi, ki ne prenesejo mlečnih izdelkov. 
Ghi je antioksidant in vsebuje lipoprotein visoke gostote ali HDL (high density lipoprotein), ki ga imenujemo tudi"dobri" holesterol.


Brez njega ni prave ajurvedske kuhinje. Uporablja se tudi v ajurvedski medicini in kozmetiki. Lahko je osnova zdravilnih zeliščnih pripravkov, pomešan z medom celi rane, pomešan z zelišči je primeren za masažo razdražene kože, pomirja oči in bistri pogled, umirja vnetje sinusov …

4 komentarji:

  1. Oj,

    Berem vajine recepte in vidim, da so prav super kot ta :)
    Naredim danes/jutri in javim.

    Hvala,

    Lp Anita

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super, sporočite kako bo - lahko se nama pridružite tudi na facebook-u in nama pošljete kakšno sliko :)

      Hvala! :D

      Izbriši
    2. Že delal, zadevo uporabljam vsak dan.

      Izbriši
    3. Super! Midva sicer zadnje čase kuhava večinoma vegansko, ampak ghi je še zmeraj zakon! :D

      Izbriši