četrtek, 22. avgust 2013

Upma,zelenjavni zdrob "po najino" :)


Napa -stojalo za kuharske knjige ;)

Čez teden si je včasih težko vzeti veliko časa za kuhanje..ponavadi je tako, da pridemo iz službe, šole, faksa,.. lačni in bi radi hitro nekaj pojedli, ampak še vedno pa je pomembno, kaj jemo in zato so najboljše jedi, ki so pripravljene hitro, ki vsebujejo vsa potrebna hranila, ki so še vedno raznovrstna, ki jih ni potrebno načrtovati nekaj dni vnaprej, ...

Danes sva si midva privoščila "Upmo" - zelenjavni zdrob. Originalen recept je v knjigi Krišnova kuhinja, midva pa sva ga v bistvu  precej spremenila (no, dobila sva namig "od zunaj" ;P).

In sicer tokrat malo drugače, objavljava celoten postopek priprave :)

Začimbe, ki sva jih uporabila : črna kumina, črna gorčična semena, curryjevi list, ingver, čili, kurkuma, asafetida, sol
Ostale sestavine: koruzni zdrob, paradižnik, ostala zelenjava po želji (midva sva uporabila bučke, jajčevce, korenje), maslo ali ghi in voda
Najprej v posodi segrejete ghi in popražite začimbe (količina najboljše po občutku- prb. 2 žlički kumina, žlička gorčičnih semen, par curryjevih listov, pol žličke ingverja, enako čilija, žlička kurkume, ščepec asafetide,..), dodate zelenjavo in jo najprej malo popražite, da porjavi, potem dodate malo vode, da se zelenjava zmešča.Nato odmerite količino koruznega zdroba (midva sva uporabila 150 gramov) in ga stresete v posodo z zelenjavo. Malo ga popražite, nato pa zalijete z vodo (2-3 krat več kot je zdroba, najboljše po občutku), premešate in nekaj minutk kuhate.


Na koncu dodate še kislo smetano, vse skupaj premešate in kuhate še nekaj minut. Odstavite z ognja in ponudite ;)Kosilo, večerja pripravljeno v največ pol ure ;)

 Dober tek! :D
9 komentarjev:

 1. To pa bo verjetno jutrišnje kosilo :D

  OdgovoriIzbriši
 2. OOO super, povej kak ti bo šlo pa če ti kaj nebo jasno samo javi, ti bomo povedali :P

  OdgovoriIzbriši
 3. Odlično je tole! Sicer nisem imela vseh začimb in za eno sploh ne vem, kaj je (asefetida), od zelenjave sem dala bučke, papriko in paradajzek, ghi pa sem imela nek s sezamom.
  In je blo res odlično, tak sem se najela, da mislim, da bom mogla za pol urce zalegnit :D Pa še za večerjo bo!

  Res hvala za super recept. Pa ful mi je všeč, da je tak hitro perajt! Še takih pol urnih receptov!

  OdgovoriIzbriši
 4. Super, da ti je bilo všeč ;)

  Bova enkrat naredila tudi eno objavo o začimbah, ki jih uporabljava in kje se dobijo - si dala super idejo :D

  In seveda bodo še sledili takšni hitri recepti ;)

  OdgovoriIzbriši
 5. Če se mal zverzerAŠ v kuhanju na tak načij , je to zelo dobra jed. Jaz sem dal na koncu še sol skupaj z še malo maslom vred!

  OdgovoriIzbriši
 6. Odgovori
  1. Super, upava da vam bo všeč :D

   Izbriši
  2. Super je izpadlo... malo dlje bi moral zelenjavo kuhat, ampak nima veze, je še bolj zdravo manj kuhano :))

   Izbriši