sreda, 14. avgust 2013

Riž, dal in zelenjava - Khitri



Včasih nimamo veliko časa za pripravo kosila ali pa se nam ne da predolgo stati za štedilnikom, ampak bi še vedno radi pojedli dober, topel obrok, ki bi vseboval vsa potrebna hranila in bi bil odličnega okusa.
No, v takšnih dnevih si midva ponavadi privoščiva Khitri (po resnici povedano, to se dogaja kar pogosto :P)

Khitri je v osnovi riž, dal in zelenjava. V osnovnem receptu "zelenjava" pomeni krompir, cvetača in paradižnik, ampak midva dava tisto zelenjavo, ki jo pač trenutno imava (danes sva na primer poleg že omenjene zelenjave dodala še bučke in korenje).

Torej potrebujete :

riž (srednje ali dolgozrnatni),
dal (moong dal),
zelenjavo,
malo limoninega soka
in začimbe (kumina, čili, ingver, koriander, asafetida, kurkuma, poper, sol, midva sva na koncu dodala še malo garam masale)

Začimbe(razen kurkume, popra in soli) popražite v ghi-ju in potem dodaste zelenjavo (razen paradižnika) in jo pražite toliko časa, da dobi rjavkaste madeže. Dodaste riž in dal, ki ste ga prej oprali in odcedili in spet pražite še kakšno minuto. Potem pa vse skupaj zalijete s toliko vode, da vse prekrije (in res s samo toliko vode), dodaste kurkumo in paradižnik pokrijete, nastavite ogenj na najnižjo temperaturo in kuhate tako dolgo, da riž in dal ne vpijeta vse tekočine. Na koncu jed posolite, popoprate, poškropite z malo limoninega soka in ponudite.



Dejanskega dela pri tem receptu je res malo (samo narežete zelenjavo in ste za štedilnikom tistih nekaj minut, dokler vsega ne zalijete z vodo ;) ), jed pa je res odlična in nasitna ;)



Midva sva zraven khitri-ja jedla še rajto s kumaricami in čičeriko ;)






Ni komentarjev:

Objavite komentar