torek, 19. avgust 2014

"Šmorn" Vedske Kuharije

"ŠMORN" VEDSKE KUHARIJE
veganski, z bananami, rozinami, lešniki in gostim sladkim sirupom


Šmorn, carski praženec, cvrtje z ozkim e, kakorkoli poimenujemo to jed, midva sva za naju "odkrila" šele pred kratkim, na morju. Prelena sva bila, da bi si naredila palačinke in sva se odločila, da pripraviva šmorn. Seveda nisva imela nekih "fensi" sestavin, ki bi jih dodala v testo, ampak konec koncev, včasih so najbolj preproste stvari najboljše :D
Šmorn sva si popestrila še z bananami, lešniki, rozinami in doma pripravljenim gostim sladkim sirupom :D
Trenutno je to najina top hrana, vedno bi jo lahko jedla za zajtrke, sladice, večerje,.. in zato sva se odločila, da recept deliva tudi z vami :D


Za 2 porciji potrebujete :

za testo: 

 - 100 g moke (uporabila sva polnozrnatno)
- 200 mL vode
- 1/2 žličke soli
- 1 žlica sladkorja
- ščepec kurkume (po želji)

za sirup : 
- 4 žlice sladkorja (uporabila sva rjavega)
- 100 mL vode

- dodala pa sva še 1 banano, pest lešnikov in pest rozin 


P.S.: če se vam zdi preveč sladkorja, ga lahko v testu brez slabe vesti izpustite, namesto sirupa iz sladkorja pa uporabite agavin sirup, javorjev sirup ali pa kakšno drugo različico :)

Postopek:

1. Najprej pripravite testo. Skupaj zmešajte moko, vodo, sol, sladkor in kurkumo. Niti ni potrebno uporabljati električnega mešalnika, midva to narediva kar z metlico. 

Seveda  bi za testo lahko uporabila kakšno mleko, pecilni prašek, da bi bilo bolj puhasto,..ampak nama se zdi, da je takšno preprosto testo, praktično iz moke in vode še najboljše, ni trdo, ni "pocasto", lepo mehko in takšno kot mora biti za šmorn (ali pa palačinke)




2. Potem pa je najboljše, da pustite testo kakšne pol ure počivat. Med tem pa si lahko pripravite sirup. V lonec dajte vodo in sladkor in ga počasi raztopite, potem pa naj počasi vre približno 10 minut, tako da večina vode izpari in ostane gost sirup. Ne skrbite, če bo na prvi pogled še preveč tekoč, ko se ohladi, bo še gostejši. 

 3. Ko je testo dovolj počivalo, pripravite ponev za peko. Da se testo ne bo prijelo, uporabite malo olja (navadno sončnično, lahko tudi kokosovo,..).


4. Ko se ponev dovolj segreje, vanjo vlijte testo. Midva sva uporabila približno eno večjo zajemalko testa, da je bila lepo debela plast.


5. Midva šmorn pečeva tako, da pustiva, da se najprej testo na eni strani dobro zapeče, potem vse skupaj obrneva in šele potem z lesenima lopaticama "raztrgava" na manjše koščke. 


6. Ko je šmorn pečen, dodajte narezano banano, lešnike, rozine, prelijte s sirupom in vse skupaj dobro premešajte in ponudite.




DOBER TEK! :D

2 komentarja: