četrtek, 25. julij 2013

Phansi kadhi in krompirjev pire

Včeraj sva spet sprobala nov recept in tokrat iz najljubše knjige (Krišnova kuhinja). Ker sva imela v hladilniku veliko stročjega fižola, sva poskušala najti kakšen recept, kjer bi ga lahko porabila in sva ga našla :)

Jed se imenuje Phansi kadhi in sicer je to stročji fižol v omaki iz čičerikine moke (namesto stročjega fižola, lahko uporabite tudi katero drugo zelenjavo)

SESTAVINE:
800 g stročjega fižola
1 L vode
75 g presejane čičerikine moke
250 mL jogurta
1 JŽ ghija (lahko uporabite tudi rastlinsko olje)
1 JŽ jogurta
1 ČŽ črnih gorčičnih semen
1/4 ČŽ kajenskega popra
1/2 ČŽ nastrganega svežega ingverja
1/2 ĆŽ asafetide
1 ČŽ kurkume
1 ČŽ sladkorja
2 ČŽ limoninega soka
2 1/2 ČŽ soli

Naj pred začetkom priprave omenim, da sva midva uporabila polnozrnatno moko (ker čičerikine ni bilo pri roki) in da sva uporabila malo večjo količino začimb (na primer namesto pol ČŽ kar celo ) :)

PRIPRAVA :
Stročji fižol skuhate (lahko tudi na pari) in medtem lahko pripravite lonec in v njem zavrete 1L vode. Ko voda zavre, ji med mešanjem dodajamo čičerikino moko, nato še jogurt in pustimo, da omaka močno vre 15 minut.
V drugi kozici segrejemo ghi in opražimo gorčična semena. Ko ta nehajo pokat, dodamo kajenski poper, nastrgan ingver, asafetido. Malo premešamo in mešanico začimb prelijemo v omako. Dodamo še kurkumo, sladkor in limonin sok. Dobro premešamo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še nekaj minut. Ko se omaka še malo zgosti, ji dodamo fižol.

Midva sva si za prilogo skuhahala še pire krompir. Ker sva to jed delala prvič, nama je bil na začetku okus malo nenavaden, ampak, ko daš žlico nekajkrat v usta, se več ne moreš ustavit ;) Res odlična jed!


Phansi kadhi ( stročji fižol v omaki iz čičerikine moke)


 
                                    Zlata ptička! - Ob tem pa sva že iskala nove ideje za kuhanje ;)
                                                   Recept je povzet po : Adiradža dasa, Krišnova kuhinja : vedske vegetarijanske jedi

Ni komentarjev:

Objavite komentar